Pikantní nudličky z telecí kýty
Suroviny
- 300 g Žampiony čerstvé
- 800 g Telecí kýta
- 2 ks Cibule
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1.5 dl Pivo světlé 10% 3,9% obj.
- 2 dl Smetana 12% (konzumní)
- 2 dl Voda pitná
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.32 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 433 kcal
- Sacharidy 11 g
- Tuky 21 g
- Sodík 192 mg
- Bílkoviny 47 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 188 mg
- Draslík 1046.5 mg
- Vláknina 3239.8 mg
- Vitamín A 3239.8 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.3 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 70.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibule oloupeme a nadrobno nakrájíme. Žampiony očistíme, opláchneme studenou vodou a okapané nakrájíme na plátky. Telecí kýtu omyjeme, osušíme a nakrájíme na nudličky, které opepříme, osolíme a promícháme s moukou.
-
2
V pánvi rozehřejeme olej a nakrájené maso v něm za stálého míchání prudce ze všech stran opečeme. Pak ho vyjmeme do mísy a dáme do tepla - například do mírně vyhřáté trouby.
-
3
Ve zbylém oleji v pánvi osmažíme nakrájenou cibuli a žampiony, přilijeme pivo s trochou vody a přikryté krátce dusíme. Pak do pánve přilijeme smetanu a za stálého míchání dusíme, až omáčka zhoustne. Do omáčky vrátíme osmažené maso, vše zjemníme přimícháním másla, osolíme a prohřejeme. Maso s žampiony a omáčkou rozdělíme na servírovací talíře a podáváme se smaženými bramborovými hranolky.