Bažantí polévka s noky
Suroviny
- 50 g Celer bulvový
- 260 g Mouka pšeničná hrubá
- 50 g Mrkev kořen
- 150 g Žampiony čerstvé
- 100 g Sádlo škvařené
- 50 g Petržel kořen
- 3 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 ks Bažant obecný
- 2 ks Cibule
- 5 ks Vejce slepičí
- 0.5 l Mléko polotučné
- 3.5 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1165 kcal
- Sacharidy 43 g
- Tuky 81 g
- Sodík 651 mg
- Bílkoviny 102 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 505.1 mg
- Draslík 1217.9 mg
- Vláknina 6003.3 mg
- Vitamín A 6003.3 mg
- Vitamín B6 2.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 35 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Bažanta dobře očistíme, omyjeme, rozčtvrtíme. Čtvrtky osolíme, vložíme na pekáč, zalijeme rozpuštěným sádlem, přidáme na větší kusy nakrájenou oloupanou kořenovou zeleninu a překrojenou neloupanou cibuli, přidáme celý pepř a vše necháme v troubě přibližně hodinu a půl opékat dozlatova. Pak přelijeme 1,5 litru studené vody, necháme krátce povařit, přendáme do hrnce a vše na mírném ohni vaříme ještě 2 hodiny. Ke konci vaření dáme do polévky uvařit umyté žampiony, které po 10 minutách vyjmeme a použijeme při přípravě noků.
-
2
Mléko s jednou lžičkou soli přivedeme do varu, postupně přisypáváme mouku, kterou vmícháme vařečkou. Ještě dvě minuty na plotně vypracováváme v hladké těsto. Pak jedno po druhém vmícháváme vejce. Uvařené žampiony, které jsme vyjmuli z polévky, nakrájíme nadrobno a zamícháme do těsta.
-
3
Ve větším kastrolu přivedeme k varu 2 l vody se lžičkou soli, lžící rychle zaváříme noky, vodu znova přivedeme k varu, Přiklopíme a stáhneme plamen na minimum. Noky necháme ve vodě 6 minut „táhnout“, pak je scedíme, omastíme máslem a uchováme v teple.
-
4
Hotovou polévku přecedíme, z masa vybereme kůži a kosti, čisté maso a kořenovou zeleninu nakrájíme a vrátíme do vývaru. Polévku, je-li třeba, ještě krátce zahřejeme, vložíme noky a podáváme.