Polévka ze směsi zeleniny s žampiony
Suroviny
- 80 g Cibule
- 150 g Cuketa
- 60 g Máslo čerstvé
- 80 g Mrkev kořen
- 100 g Rajčata
- 500 g Žampiony čerstvé
- 120 g Červená řepa
- 100 g Celer řapíkatý
- 80 ml Olej olivový
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Rohlíky bílé
- 2 ks Cibulka jarní
- 1 ks Paprika červená
- 2 stroužek Česnek
- 1.2 l Vývar zeleninový
- 3 polévková lžíce Bulgur
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 514 kcal
- Sacharidy 46 g
- Tuky 33 g
- Sodík 1323 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 35 g
- Cholesterol 18.7 mg
- Draslík 1004.4 mg
- Vláknina 15901.4 mg
- Vitamín A 15901.4 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 47.2 mg
- Vitamín E 2.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Česnek a cibuli nakrájíme nadrobno, jarní cibulky na tenčí kolečka. Papriku zbavíme semen a nakrájíme na nudličky. Cuketu, mrkev, řepu očistíme a nakrájíme na kostičky. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na kousky, očištěné stonky celeru nakrájíme na proužky. Oloupané žampiony nakrájíme na plátky.
-
2
Na oleji zpěníme česnek s cibulí, přidáme žampiony, orestujeme a chvíli dusíme. K žampionům přimícháme celer, cuketu, mrkev, řepu, papriku a bulgur, vmícháme vývar a na mírném plameni vaříme zhruba 20 minut. Před koncem varu polévku osolíme a opepříme.
-
3
Na krutony nakrájíme rohlíky na kostičky a osmažíme na másle dozlatova, poté je necháme na papírovém ubrousku okapat.
-
4
Hotovou polévku podáváme s krutony posypanou nakrájenou jarní cibulkou.