Vařená vejce zapečená se zeleninou
Suroviny
- 100 g Cibule
- 100 g Květák
- 60 g Máslo čerstvé
- 120 g Sýr Ementál (Primátor)
- 100 g Žampiony čerstvé
- 100 g Paprika zelená
- 100 g Karotka
- 60 g Mouka pšeničná hladká
- 800 ml Voda pitná
- 180 ml Mléko plnotučné
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Muškátový oříšek
- 5 ks Vejce slepičí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 448 kcal
- Sacharidy 22 g
- Tuky 30 g
- Sodík 376 mg
- Bílkoviny 23 g
- Uhlovodany 9 g
- Cholesterol 351.7 mg
- Draslík 413.7 mg
- Vláknina 4718.3 mg
- Vitamín A 4718.3 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 36 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a rozkrojíme na poloviny. Zeleninu a žampiony nakrájíme na nudličky, sýr nastrouháme nahrubo, cibuli nakrájíme nadrobno.
-
2
V kastrole na polovině másla zpěníme cibuli, přimícháme mouku a připravíme světlou jíšku, kterou osolíme, vmícháme koření a mléko. Dobře rozšleháme a provaříme. Omáčku necháme zchladnout.
-
3
Žampiony se zeleninou osmažíme na zbylém másle a rozdělíme do zapékacích misek. Na zeleninu položíme půlky vajec, přelijeme omáčkou, posypeme sýrem a v předehřáté troubě zapečeme.