Rizoto po milánsku s houbami a slaninou
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
- 300 g Rýže loupaná
- 100 g Slanina vepřová
- 50 g Sýr Parmezán
- 300 g Žampiony čerstvé
- 5.6 ml Olej olivový
- 200 ml Víno bílé
- 750 ml Vývar zeleninový
- 1 ks Cibule
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 730 kcal
- Sacharidy 83 g
- Tuky 32 g
- Sodík 1356 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 83 g
- Cholesterol 43.9 mg
- Draslík 710.3 mg
- Vláknina 10237.8 mg
- Vitamín A 10237.8 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 19.2 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do hrnce nalijeme vývar a přivedeme k varu. Na pánvi rozpálíme mezitím máslo s olejem a na drobno nakrájenou cibuli spolu s prolisovaným česnekem lehce osmahneme.
-
2
Do pánve přidáme rýži, zalijeme ji vínem a naběračkou vývaru. Vaříme, dokud není rýže měkká. Pravidelně přidáváme vývar, který se postupně odpařuje z pánve.
-
3
Stranou upražíme na proužky pokrájenou slaninu. Po usmažení plátky ještě pokrájíme na drobné kousky a dáme stranou. Na pánev dolijeme trochu oleje a na plátky nakrájené žampiony osmahneme do měkka.
-
4
Slaninu a houby přidáme k rýži, dochutíme solí a pepřem dle vlastní chuti, přidáme petrželku, rozdělíme na talíře a posypeme nastrouhaným parmezánem. Ihned podáváme.