Polévka s žampióny a čočkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 2

Suroviny

  • 100 g Čočka jedlá
  • 50 g Smetana 12% (konzumní)
  • 100 g Žampiony čerstvé
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Citronová šťáva
  • 1 ks Cibule
  • 1 hrst Pažitka
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 5 dl Hovězí vývar základní
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 409 kcal
  • Sacharidy 40 g
  • Tuky 19 g
  • Sodík 1056 mg
  • Bílkoviny 22 g
  • Uhlovodany 39 g
  • Cholesterol 22 mg
  • Draslík 932.5 mg
  • Vláknina 34291.5 mg
  • Vitamín A 34291.5 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 20.3 mg
  • Vitamín E 3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 41 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Čočku důkladně propláchneme pod studenou vodou. Žampióny omyjeme, necháme je okapat a nakrájíme na plátky. Pažitku opláchneme pod studenou vodou a nasekáme najemno.

  • 2

    V hrnci rozehřejeme olej, krátce na něm osmažíme cibuli, pak přisypeme čočku, přilijeme vodu, podle chuti opepříme a osolíme, zamícháme a vaříme přibližně 45 minut, až čočka změkne. Během vaření občas zamícháme.

  • 3

    Z hrnce slijeme vývar, uvařenou čočku a cibulí rozšleháme. Při šlehání přiléváme horký vývar a směs dochutíme citronovou šťávou, pepřem a solí. Pak přidáme smetanu, polévku důkladně promícháme a prohřejeme.

  • 4

    V pánvi rozehřejeme máslo a když začne pěnit, přisypeme nakrájené houby, prudce je osmažíme, opepříme a osolíme.

  • 5

    Polévku nalijeme do talířů, doprostřed dáme usmažené žampiony, posypeme nakrájenou pažitkou a podáváme.

Komentáře k receptu