Polévka s žampióny a čočkou
Suroviny
- 100 g Čočka jedlá
- 50 g Smetana 12% (konzumní)
- 100 g Žampiony čerstvé
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Citronová šťáva
- 1 ks Cibule
- 1 hrst Pažitka
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 5 dl Hovězí vývar základní
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 409 kcal
- Sacharidy 40 g
- Tuky 19 g
- Sodík 1056 mg
- Bílkoviny 22 g
- Uhlovodany 39 g
- Cholesterol 22 mg
- Draslík 932.5 mg
- Vláknina 34291.5 mg
- Vitamín A 34291.5 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 20.3 mg
- Vitamín E 3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 41 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Čočku důkladně propláchneme pod studenou vodou. Žampióny omyjeme, necháme je okapat a nakrájíme na plátky. Pažitku opláchneme pod studenou vodou a nasekáme najemno.
-
2
V hrnci rozehřejeme olej, krátce na něm osmažíme cibuli, pak přisypeme čočku, přilijeme vodu, podle chuti opepříme a osolíme, zamícháme a vaříme přibližně 45 minut, až čočka změkne. Během vaření občas zamícháme.
-
3
Z hrnce slijeme vývar, uvařenou čočku a cibulí rozšleháme. Při šlehání přiléváme horký vývar a směs dochutíme citronovou šťávou, pepřem a solí. Pak přidáme smetanu, polévku důkladně promícháme a prohřejeme.
-
4
V pánvi rozehřejeme máslo a když začne pěnit, přisypeme nakrájené houby, prudce je osmažíme, opepříme a osolíme.
-
5
Polévku nalijeme do talířů, doprostřed dáme usmažené žampiony, posypeme nakrájenou pažitkou a podáváme.