Rýže s houbami a cuketou
Suroviny
- 300 g Cuketa
- 30 g Sýr Parmezán
- 300 g Žampiony čerstvé
- 150 g Rýže předvařená (parboiled)
- 1 kávová lžička Tymián sušený
- 1 ks Cibule
- 1 hrst Petržel kudrnka
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 3 dl Vývar zeleninový
- 0.56 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Oříšky piniové
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 577 kcal
- Sacharidy 89 g
- Tuky 16 g
- Sodík 1082 mg
- Bílkoviny 23 g
- Uhlovodany 89 g
- Cholesterol 12.9 mg
- Draslík 1357.1 mg
- Vláknina 14805.5 mg
- Vitamín A 14805.5 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 44.5 mg
- Vitamín E 2.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cuketu omyjeme a nakrájíme na malé nudličky. Žampiony opláchneme pod studenou vodou, necháme okapat a nakrájíme na tenké plátky.
-
2
Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme na jemno. Petrželku opláchneme pod studenou vodou, nasekáme. Sýr nastrouháme na jemno.
-
3
Ve hrnci rozehřejeme olej, necháme na něm zesklovatět nakrájenou cibuli s česnekem, přidáme cuketu a houby a za stálého míchání vše chvilku smažíme. Potom do pánve přisypeme rýži a přilijeme vývar, okořeníme tymiánem, opepříme a osolíme, promícháme a vaříme 10 minut na mírném ohni. Během vaření občas zamícháme.
-
4
Po 10 minutách vaření do hrnce přidáme nakrájenou petrželku, vmícháme smetanu a polovinu nastrouhaného sýra, znovu dochutíme pepřem a solí, promícháme a necháme ještě chvilku prohřívat.
-
5
V malé pánvi bez tuku osmažíme piniová semínka dozlatova.
-
6
Rýžovou směs rozdělíme na servírovací talíře, posypeme zbylým sýrem a opraženými semínky pinie a podáváme.