Žampionová polévka s česnekovými krutony
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 427 kcal
- Sacharidy 54 g
- Tuky 16 g
- Sodík 964 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 54 g
- Cholesterol 17.3 mg
- Draslík 1077.3 mg
- Vláknina 14306.2 mg
- Vitamín A 14306.2 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 20.2 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 19.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Žampiony omyjeme, necháme okapat a nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Brambory oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Česnek oloupeme a nahrubo nasekáme. Z toastového chleba odkrojíme kůrku a střídku nakrájíme na kostičky.
-
2
V hrnci rozehřejeme polovinu másla a na něm lehce osmažíme nakrájenou cibuli. Pak přisypeme žampiony a za stálého míchání 5 minut smažíme, potom přilijeme bílé víno a chvilku vaříme. Přilijeme zeleninový vývar, přidáme trochu tymiánu, nakrájené brambory a vaříme dalších 10 minut.
-
3
V pánvi rozehřejeme zbylé máslo, přidáme česnek, kostičky toastovéko chleba a opražíme je dozlatova.
-
4
Polévku v hrnci rozmixujeme a dochutíme muškátovým oříškem, pepřem a solí.
-
5
Polévku rozdělíme do talířů a posypeme opraženým česnekovým chlebem.