Tagliatelle se žampiony a špenátem
Suroviny
- 200 g Cibule
- 400 g Olej olivový
- 100 g Ořechy vlašské
- 33 g Smetana 33% (šlehačka)
- 400 g Sýr Parmezán
- 288 g Vejce slepičí
- 30 g Sůl
- 72 g Sůl
- 50 g Česnek
- 300 g Špenát listový čerstvý
- 200 g Olej olivový extra panenský
- 0.4 kg Mouka pšeničná - Semolina
- 1 kg Žampiony čerstvé
- 0.96 kg Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1553 kcal
- Sacharidy 137 g
- Tuky 93 g
- Sodík 5832 mg
- Bílkoviny 49 g
- Uhlovodany 13 g
- Cholesterol 190.8 mg
- Draslík 818.9 mg
- Vláknina 10437.5 mg
- Vitamín A 10437.5 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 17.1 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme těsto na domácí těstoviny, rozválíme ho na tenké placky, ze kterých nakrájíme široké dlouhé nudle tagliatelle.
-
2
Pro jednodušší krájení vyválené těsto několikrát přeložíme na sebe a podle potřeby krájíme tenčí nebo silnější nudle. Uvaříme je al dente, tj. asi 5 minut ve vroucí osolené vodě.
-
3
Oloupeme cibuli, česnek a žampiony. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek a žampiony na plátky a vše orestujeme na olivovém oleji. Přidáme oprané a osušené listy čerstvého špenátu spolu s nasekanými vlašskými ořechy a opékáme, dokud špenát nezměkne. Zalijeme smetanou, postrouháme sýrem Grana Padano (můžeme nahradit parmezánem) a osolíme.
-
4
Přidáme čerstvě uvařené tagliatelle a dobře promícháme. Nakonec pokapeme olivovým olejem.
-
6
Těsto na domácí těstoviny – pasta fresca Ambiente [47088]:
-
7
Obě mouky, hladkou italskou a mouku semola (nahrubo mletá tvrdozrnná pšenice), smícháme dohromady a vytvoříme kopeček, do kterého uděláme důlek. Do důlku nalijeme vejce (nejlépe pasterovaná) a vše rukama důkladně promícháme. Je-li těsto příliš tuhé a nepoddajné, přidáme opatrně trošku vody.
-
8
Těsto propracováváme rukama nejméně 30 minut, musí být hladké bez hrudek a nesmí se lepit.
-
9
Hotové těsto zabalíme do fólie a dáme na 1 hodinu odpočívat do lednice.
-
10
Těsto vyválíme a vykrajujeme na požadované tvary (fettuccine, tagliatelle, apod.).
-
11
Těstoviny vaříme al dente ve vařící osolené vodě s olivovým olejem. Vodu musíme osolit tak, aby byla slaná jako konečný pokrm. Potřebné množství vody musí být vždy pětinásobkem množství těstovin. Čerstvé těstoviny nikdy po uvaření neproplachujeme vodou, ale ihned je zamícháme s omáčkou.
-
12
Správně uvařené těstoviny al dente mají uvnitř malou světlou tečku. Pokud je uvaříme moc, nepojmou do sebe chuť omáčky a budou rozměklé, pokud je uvaříme málo, budou se lepit na zuby.