Zapékané žampiony po francouzsku
Suroviny
- 100 g Anglická slanina
- 350 g Klobása Dunajská
- 5 g Máslo čerstvé
- 100 g Sýr Eidam cihla 40%
- 800 g Žampiony čerstvé
- 1 krajíc Chléb konzumní
- 1 ks Cibule
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 ks Masox
- 2 hrst Petržel - nať
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Tymián sušený
- 2 stroužek Česnek
- 2 dl Olej olivový
- 2.5 dl Voda pitná
- 1 dl Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1205 kcal
- Sacharidy 21 g
- Tuky 108 g
- Sodík 342 mg
- Bílkoviny 43 g
- Uhlovodany 13 g
- Cholesterol 220 mg
- Draslík 849.4 mg
- Vláknina 5465.3 mg
- Vitamín A 5465.3 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 23.9 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
žampiony omyjeme a necháme okapat. Pak oddělíme nožičky od kloboučků a nožičky nakrájíme na plátky. Kloboučky dáme do mísy, pokapeme citronovou šťávou a polovinou oleje, promícháme a necháme v chladnu 30 minut uležet.
-
2
Masox v hrnku rozmícháme s vodou, rozdrobíme do něj krajíc chleba a necháme na ohni přejít varem. Sýr nastrouháme najemno. Vejce v misce rozšleháme, mírně je osolíme a přimícháme k nim nastrouhaný sýr.
-
3
Česnek a cibule nakrájíme nadrobno. Petrželovou nať opláchneme a nasekáme najemno. Slaninu nakrájíme na proužky, klobásu rozkrájíme na tenká kolečka.
-
4
V pánvi rozehřejeme zbylý olej, osmahneme na něm nakrájenou cibuli a potom přidáme kolečka klobásy, nakrájený česnek, petrželovou nať a tymián. Vše důkladně promícháme a chvilí ještě smažíme. Ke směsi v pánvi přidáme nakrájené nožičky žampionů, zalijeme vývarem s chlebem, opepříme, osolíme a 5 minut za stálého míchání vaříme.
-
5
Zapékací mísu vymažeme máslem, na dno rozložíme proužky slaniny a potom vkládáme postupně část směsi z pánve a na ni marinované hlavičky žampionů. Poslední horní vrstva musí být z hlaviček hub. Vše zalijeme rozšlehanými vajíčky se sýrem a zapékáme v troubě předehřáté na 200 stupňů, až vajíčka ztuhnou.
-
6
Nejvhodnější přílohou jsou topinky.