Telecí řízky zapečené s žampionovou rýží

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Rýže loupaná
  • 50 g Šunka dušená
  • 250 g Žampiony čerstvé
  • 800 g Telecí kýta
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Okurky nakládané
  • 1 hrst Mouka pšeničná hladká
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1.5 l Voda pitná
  • 2.5 dl Smetana 12% (konzumní)
  • 5 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1.94 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 809 kcal
  • Sacharidy 57 g
  • Tuky 40 g
  • Sodík 2259 mg
  • Bílkoviny 55 g
  • Uhlovodany 29 g
  • Cholesterol 217.3 mg
  • Draslík 1028.6 mg
  • Vláknina 7619.8 mg
  • Vitamín A 7619.8 mg
  • Vitamín B6 1.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4.9 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 93.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Žampiony opláchneme pod studenou vodou a necháme v sítu okapat. Polovinu nakrájíme na malé kousky, polovinu na plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Nakládané okurky nakrájíme na malé kousky. Maso rozkrájíme na plátky, které omyjeme a osušíme, naklepeme, opepříme, osolíme a lehce posypeme moukou.

  • 2

    Rýži uvaříme v dostatečném množství osolené vody. V malé pánvi rozehřejeme trochu másla, na něm podusíme jemně nakrájené žampiony doměkka a smícháme je s uvařenou rýží.

  • 3

    Ve velké pánvi rozehřejeme olej, na něm prudce osmahneme připravené řízky, zmírníme oheň a dopečeme je doměkka. Potom maso vyndáme a uschováme v teple. Z pánve slijeme olej, přidáme do ní část másla, nakrájenou cibuli a okurky, zalijeme smetanou. Vše promícháme a chvíli dusíme. Zbylé máslo rozehřejeme v pánvi a podusíme na něm žampiony, nakrájené na plátky.

  • 4

    Zapékací mísu vymažeme olejem a na dno rozprostřeme uvařenou rýži smíchanou s žampiony. Na ni rozložíme upečené řízky a na ně plátky srolované šunky, naplněné plátky žampionů. Zalijeme smetanovou šťávou a zapečeme v troubě, předehřáté na 200°C.

Komentáře k receptu