Telecí řízky zapečené s žampionovou rýží
Suroviny
- 100 g Rýže loupaná
- 50 g Šunka dušená
- 250 g Žampiony čerstvé
- 800 g Telecí kýta
- 1 ks Cibule
- 2 ks Okurky nakládané
- 1 hrst Mouka pšeničná hladká
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1.5 l Voda pitná
- 2.5 dl Smetana 12% (konzumní)
- 5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1.94 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 809 kcal
- Sacharidy 57 g
- Tuky 40 g
- Sodík 2259 mg
- Bílkoviny 55 g
- Uhlovodany 29 g
- Cholesterol 217.3 mg
- Draslík 1028.6 mg
- Vláknina 7619.8 mg
- Vitamín A 7619.8 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.9 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 93.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Žampiony opláchneme pod studenou vodou a necháme v sítu okapat. Polovinu nakrájíme na malé kousky, polovinu na plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Nakládané okurky nakrájíme na malé kousky. Maso rozkrájíme na plátky, které omyjeme a osušíme, naklepeme, opepříme, osolíme a lehce posypeme moukou.
-
2
Rýži uvaříme v dostatečném množství osolené vody. V malé pánvi rozehřejeme trochu másla, na něm podusíme jemně nakrájené žampiony doměkka a smícháme je s uvařenou rýží.
-
3
Ve velké pánvi rozehřejeme olej, na něm prudce osmahneme připravené řízky, zmírníme oheň a dopečeme je doměkka. Potom maso vyndáme a uschováme v teple. Z pánve slijeme olej, přidáme do ní část másla, nakrájenou cibuli a okurky, zalijeme smetanou. Vše promícháme a chvíli dusíme. Zbylé máslo rozehřejeme v pánvi a podusíme na něm žampiony, nakrájené na plátky.
-
4
Zapékací mísu vymažeme olejem a na dno rozprostřeme uvařenou rýži smíchanou s žampiony. Na ni rozložíme upečené řízky a na ně plátky srolované šunky, naplněné plátky žampionů. Zalijeme smetanovou šťávou a zapečeme v troubě, předehřáté na 200°C.