Vepřové řízky zapečené s jemnou žampionovou omáčkou
Suroviny
- 100 g Sýr Ementál (Primátor)
- 100 g Šunka dušená
- 300 g Žampiony čerstvé
- 600 g Vepřová kýta
- 2 ks Cibule
- 1 hrst Mouka pšeničná hladká
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 0.5 l Mléko polotučné
- 0.06 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 699 kcal
- Sacharidy 40 g
- Tuky 37 g
- Sodík 146 mg
- Bílkoviny 51 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 148.4 mg
- Draslík 815 mg
- Vláknina 3239.8 mg
- Vitamín A 3239.8 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibule oloupeme a nakrájíme najemno. Žampiony opláchneme studenou vodou, necháme okapat a nakrájíme na plátky. Šunku nakrájíme na tenké krátké proužky. Sýr nastrouháme. Maso rozkrájíme na řízky, omyjeme, osušíme, naklepeme, opepříme a osolíme.
-
2
V pánvi rozehřejeme 1/2 másla a řízky na něm prudce opečeme z obou stran. V druhé pánvi na zbylém másle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme plátky žampionů, promícháme a přikryté pokličkou necháme dusit. Když žampiony změknou, přidáme k nim nakrájenou šunku, chvíli vše smažíme, pak posypeme moukou a opět osmahneme. Směs dobře promícháme, za stálého míchání přilijeme mléko, opepříme, osolíme a na mírném ohni vaříme, dokud nevznikne hladká hustší omáčka.
-
3
Zapékací mísu mírně vymastíme a dáme do ní řízky. Posypeme je nastrouhaným sýrem, polijeme vypečenou šťávou a žampionovou omáčkou a v troubě, předehřáté na 200°C zapečeme, až má omáčka zlatavou barvu.
-
4
Nejvhodnější přílohou jsou smažené bramborové hranolky.