Pikantní houbový salát

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 200 g Hrášek
  • 50 g Hrozinky
  • 250 g Chřest bílý
  • 200 g Květák
  • 10 g Sůl
  • 4 g Pepř černý mletý
  • 10 g Petržel - nať
  • 600 g Žampiony čerstvé
  • 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
  • 150 g Cibulka jarní
  • 10 g Tymián čerstvý
  • 40 g Máta
  • 5 g Koriandr čerstvý
  • 10 g Petržel kudrnka
  • 80 ml Olej olivový
  • 40 ml Citronová šťáva
  • 30 ml Protlak rajčatový
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Bobkový list
  • 3 dl Víno bílé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 292 kcal
  • Sacharidy 29 g
  • Tuky 14 g
  • Sodík 771 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 28 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 992.2 mg
  • Vláknina 13514.9 mg
  • Vitamín A 13514.9 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 59.6 mg
  • Vitamín E 1.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Hrozinky sultánky zalijeme horkou vodou a necháme 20 minut namáčet.

  • 2

    Na velké pánvi rozpálíme olej a osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme koriandr, sůl, pepř a opékáme ještě 2 minuty. Zalijeme vínem, vložíme pytlíček s kořením a povaříme, dokud se tekutina zpoloviny nevypaří. Přidáme rozpůlené žampiony, citronovou šťávu, zakryjeme a na mírném ohni podusíme 5 minut.

  • 3

    Sterilovaná rajčata rozmixujeme, z pánve vyjmeme žampiony a na sítu necháme vykapat, do pánve vlijeme rozmixovaná rajčata. Přidáme ještě protlak a za stálého míchání povaříme do zhoustnutí. Odstraníme pytlík s kořením, vrátíme žampiony, přidáme slité hrozinky a prohřejeme. Osolíme, opepříme a necháme vychladnout přes noc v lednici.

  • 4

    Před podáváním necháme půl hodiny v pokojové teplotě a zatím uvaříme zeleninu. V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu, vhodíme hrášek, jarní cibulku, špičky chřestu a nejmenší růžičky květáku. Vše povaříme 2 minuty. Slijeme, ihned ochladíme studenou vodou a necháme okapat.

  • 5

    V míse zalijeme zeleninu vinným octem a olejem a vmícháme houbovou směs. Podáváme ozdobené nasekanou mátou.

Komentáře k receptu