Hovězí maso dušené se zeleninou a houbami
Suroviny
- 50 g Anglická slanina
- 200 g Žampiony čerstvé
- 600 g Hovězí maso zadní
- 1 ks Celer bulvový
- 1 ks Cibule
- 2 ks Mrkev kořen
- 2 ks Petržel kořen
- 1 hrst Mouka pšeničná hladká
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Nové koření mleté
- 1 špetka Bobkový list
- 1 dl Hovězí vývar základní
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 512 kcal
- Sacharidy 44 g
- Tuky 19 g
- Sodík 431 mg
- Bílkoviny 44 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 95.5 mg
- Draslík 918.4 mg
- Vláknina 14893.3 mg
- Vitamín A 14893.3 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 106.2 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Slaninu nakrájíme na proužky. Mrkev, petržel a celer oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Žampiony opláchneme studenou vodou, necháme okapat a nakrájíme na plátky.
-
2
Maso vcelku omyjeme, osušíme a protkneme proužky slaniny. V pánvi rozehřejeme olej a maso na něm prudce ze všech stran opečeme.
-
3
V pekáči nebo zapékací míse na rozehřátém másle osmahneme nakrájenou cibuli, pak přidáme ostatní zeleninu a houby, opepříme, osolíme, posypeme novým kořením a rozdrceným bobkovým listem. Vše důkladně promícháme a na tuto směs pak přemístíme z pánve opečené maso. Přilijeme vývar a dáme dusit do trouby, předehřáté na 200 stupňů Celsia. Během dušení maso občas obrátíme, poléváme vypečenou šťávou a podle potřeby případně podléváme vývarem. Když je maso téměř měkké, necháme v troubě ještě chvíli péct odkryté, aby mělo křupavou kůrku. Upečené vyjmeme a necháme v teple.
-
4
Zapékací mísu se zbylou šťávou s houbami a zeleninou necháme na ohni částečně vyvařit, pak přisypeme mouku, přilijeme zbylý vývar a nakonec ještě smetanu. Vše důkladně promícháme a necháme vařit, až omáčka začne být hustší.