Roláda z vepřového bůčku plněná žampiony a hráškem
Suroviny
- 100 g Hovězí maso mleté
- 100 g Vepřové maso mleté
- 100 g Žampiony čerstvé
- 50 g Hrášek
- 1 ks Masox
- 1 ks Cibule
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Žemle tuková
- 1 hrst Mouka pšeničná hladká
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Kmín mletý
- 1 dl Voda pitná
- 1 kg Vepřový bok
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
- 1 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1623 kcal
- Sacharidy 40 g
- Tuky 143 g
- Sodík 193 mg
- Bílkoviny 41 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 274.8 mg
- Draslík 788.5 mg
- Vláknina 2675.3 mg
- Vitamín A 2675.3 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.3 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibuli oloupeme a velmi najemno nakrájíme. Česnek oloupeme a prolisujeme. Žampiony opláchneme studenou vodou a nakrájíme na menší kousky. Housku nakrájíme na malé kostičky. Masox rozmícháme ve vodě a směs necháme v hrnku na ohni přejít varem.
-
2
Nejprve připravíme nádivku. V míse smícháme mleté hovězí a vepřové maso s jemně nakrájenou cibulí, přidáme v misce rozšlehané vejce a nakrájenou housku.
-
3
V pánvi na rozehřátém oleji krátce podusíme nakrájené žampiony a přidáme je do mísy k mletému masu. Do masové směsi přisypeme i zelený hrášek, směs opepříme, osolíme a důkladně promícháme.
-
4
Vepřový bůček vykostíme a rozřízneme naplocho tak, aby vznikl velký plát masa, který ještě rozklepeme. Na něj rozetřeme připravenou nádivku, zabalíme a převážeme pevnou nití, případně spojíme grilovacími jehlami. Povrch osolíme a posypeme kmínem.
-
5
Do pekáče rozložíme kosti z bůčku, podlijeme je trochou vody, položíme na ně roládu a dáme péct do trouby předehřáté na 200 stupňů. V průběhu pečení roládu podléváme vývarem z Masoxu a poléváme vypečenou šťávou.
-
6
Měkkou roládu z pekáče vyjmeme, zbylou šťávu za stálého míchání zaprášíme moukou, zalijeme zbylým vývarem a rajčatovým protlakem a chvíli povaříme, než zhoustne.
-
7
Roládu nakrájíme na plátky, které dáme do omáčky a vše prohřejeme.
-
8
Podáváme s bramborami, přelité hustou šťávou.