Žampiony zapečené s čerstvým špenátem
Suroviny
- 100 g Olej olivový
- 110 g Sýr ovčí tvrdý - Pecorino
- 120 g Sýr Parmezán
- 10 g Sůl
- 12 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 50 g Česnek
- 12 g Česnek
- 800 g Žampiony čerstvé
- 300 g Sýr Gorgonzola
- 500 g Špenát listový čerstvý
- 140 g Špenát listový čerstvý
- 150 g Balsamico ocet
- 15 g Rukola
- 24 g Oříšky piniové
- 200 g Olej olivový extra panenský
- 5 ks Bageta
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 436 kcal
- Sacharidy 41 g
- Tuky 19 g
- Sodík 1187 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 41 g
- Cholesterol 19.1 mg
- Draslík 425.4 mg
- Vláknina 5583.5 mg
- Vitamín A 5583.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 11 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hlavičky žampionů oloupeme, osolíme a krátce zprudka opečeme tak, aby byly zvenku opečené, ale uvnitř zůstaly syrové. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Listy čerstvého špenátu opereme a s plátky česneku krátce podusíme na 60 ml olivového oleje. Dobře scedíme všechnu vodu, přebytečnou tekutinu případně vysušíme papírovým ubrouskem, osolíme a opepříme. Podušeným špenátem naplníme hlavičky žampionů, které přikryjeme plátkem sýru gorgonzola a dáme přibližně na 5 minut zapéct do trouby předehřáté na 180°C.
-
2
Polovinu špenátového chleba Ambiente položíme na oprané a osušené čerstvé lístky rukoly a vše pokapeme toskánským olivovým olejem a balsamicovým octem Vecchio.
-
3
Špenátový chléb Ambiente: Nejprve si připravíme pesto. Rozmixujeme očištěné špenátové listy, olivový olej, piniové oříšky a oloupaný, nahrubo nasekaný česnek. V pestu by měly zůstat kousky špenátu. Najemno nastrouháme ovčí sýr pecorino a sýr parmezáno, přidáme je do směsi, osolíme a dobře promícháme.
-
4
Francouzské bagety podélně rozpůlíme a příčně překrojíme napůl. Namažeme špenátovým pestem a dáme na 3 - 4 minuty zapéct do trouby vyhřáté na teplotu 180 °C. Bageta musí být opečená dozlatova.