Sikulské kotlety dušené se zelím
Suroviny
- 50 g Chřest bílý
- 100 g Žampiony čerstvé
- 500 g Zelí kysané
- 1 ks Cibule
- 4 ks Vepřové kotlety
- 1 hrst Mouka pšeničná hladká
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Paprika mletá sladká
- 1 špetka Kmín mletý
- 3 stroužek Česnek
- 3 dl Smetana 12% (konzumní)
- 2 dl Hovězí vývar základní
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 486 kcal
- Sacharidy 36 g
- Tuky 24 g
- Sodík 248 mg
- Bílkoviny 31 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 99 mg
- Draslík 534.3 mg
- Vláknina 2120.2 mg
- Vitamín A 2120.2 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.5 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 76.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Česnek prolisujeme a v misce utřeme se špetkou soli a mletého kmínu. Kysané zelí překrájíme na kousky a necháme v sítu okapat. V misce rozmícháme metlou smetanu s moukou.
-
2
Vepřové kotlety omyjeme, osušíme a naklepeme, opepříme a osolíme. Na krajích a u kosti je nařízneme, aby se při smažení nekroutily.
-
3
V pánvi rozpálíme olej a na něm kotlety nejprve zprudka z obou stran opečeme dozlatova. Kotlety vyjmeme z pánve a dáme v míse do tepla. Do vypečeného tuku v pánvi nasypeme nakrájenou cibuli, zpěníme ji a posypeme paprikou, zamícháme, zalijeme vývarem a přidáme utřený česnek. Opět promícháme a do pánve dáme nakrájené zelí, vložíme zpět kotlety a vše dusíme pod pokličkou doměkka. Když maso začíná měknout, přilijeme smetanu s moukou. Nakonec podle chuti opepříme a osolíme.
-
4
V jiné pánvi na lžíci másla podusíme nakrájené žampiony a chřest. V další pánvičce na másle umícháme vajíčko, které osolíme a jemně opepříme.
-
5
Usmažené kotlety dáme na servírovací talíře a na každou přidáme část podušených žampionů a chřestu. Zcela nahoru pak položíme do kornoutu zabalený plátek šunky, naplněný míchaným vajíčkem.