Sikulské kotlety dušené se zelím

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Chřest bílý
  • 100 g Žampiony čerstvé
  • 500 g Zelí kysané
  • 1 ks Cibule
  • 4 ks Vepřové kotlety
  • 1 hrst Mouka pšeničná hladká
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Paprika mletá sladká
  • 1 špetka Kmín mletý
  • 3 stroužek Česnek
  • 3 dl Smetana 12% (konzumní)
  • 2 dl Hovězí vývar základní
  • 3 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 486 kcal
  • Sacharidy 36 g
  • Tuky 24 g
  • Sodík 248 mg
  • Bílkoviny 31 g
  • Uhlovodany 5 g
  • Cholesterol 99 mg
  • Draslík 534.3 mg
  • Vláknina 2120.2 mg
  • Vitamín A 2120.2 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4.5 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 76.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Česnek prolisujeme a v misce utřeme se špetkou soli a mletého kmínu. Kysané zelí překrájíme na kousky a necháme v sítu okapat. V misce rozmícháme metlou smetanu s moukou.

  • 2

    Vepřové kotlety omyjeme, osušíme a naklepeme, opepříme a osolíme. Na krajích a u kosti je nařízneme, aby se při smažení nekroutily.

  • 3

    V pánvi rozpálíme olej a na něm kotlety nejprve zprudka z obou stran opečeme dozlatova. Kotlety vyjmeme z pánve a dáme v míse do tepla. Do vypečeného tuku v pánvi nasypeme nakrájenou cibuli, zpěníme ji a posypeme paprikou, zamícháme, zalijeme vývarem a přidáme utřený česnek. Opět promícháme a do pánve dáme nakrájené zelí, vložíme zpět kotlety a vše dusíme pod pokličkou doměkka. Když maso začíná měknout, přilijeme smetanu s moukou. Nakonec podle chuti opepříme a osolíme.

  • 4

    V jiné pánvi na lžíci másla podusíme nakrájené žampiony a chřest. V další pánvičce na másle umícháme vajíčko, které osolíme a jemně opepříme.

  • 5

    Usmažené kotlety dáme na servírovací talíře a na každou přidáme část podušených žampionů a chřestu. Zcela nahoru pak položíme do kornoutu zabalený plátek šunky, naplněný míchaným vajíčkem.

Komentáře k receptu