Telecí Blanquette
Suroviny
- 100 g Anglická slanina
- 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 2 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Pepř černý mletý
- 5 ks Mrkev kořen
- 3 ks Cibule
- 8 ks Žampiony čerstvé
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Bobkový list
- 1 kg Telecí hruď
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Tymián sušený
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1063 kcal
- Sacharidy 40 g
- Tuky 502 g
- Sodík 809 mg
- Bílkoviny 68 g
- Uhlovodany 25 g
- Cholesterol 419.1 mg
- Draslík 2494.6 mg
- Vláknina 24667 mg
- Vitamín A 24667 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 16.4 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 19.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Máslo dáme do hrnce a osmahneme na něm nakrájené kousky telecího masa a nakrájenou slaninu na kostičky. Necháme osmahnout dozlatova. Cibuli oloupeme a nakrájíme, nakrájíme očištěnou mrkev a žampiony. Přidáme k opečenému masu, osolíme, opepříme, přidáme boblkový list a tymián a zalijeme vodou. Pod pokličkou dusíme 45 minut. Poté scedíme vývar, vyndáme koření a maso se zeleninou uchováme v teple.
-
2
Z másla a mouky připravíme jíšku, zalijeme vývarem a 15 minut provaříme. Přidáme citronovou šťávu, vmícháme žloutky rozkvedlané ve smetaně a zamícháme.
-
3
Omáčkou zalijeme maso se zeleninou a ihned podáváme.