Bramborové noky s omáčkou
Suroviny
- 450 g Brambory
- 90 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 70 g Sýr Parmezán
- 200 g Žampiony čerstvé
- 70 g Lanýžová salsa
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Šalotka
- 2 dl Víno šumivé (sekt)
- 1 dl Ocet ze šampaňského - Balsamic
- 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 593 kcal
- Sacharidy 59 g
- Tuky 29 g
- Sodík 769 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 31 g
- Cholesterol 221 mg
- Draslík 949.3 mg
- Vláknina 8455 mg
- Vitamín A 8455 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 22.3 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 653 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Při teplotě 195°C pečeme brambory vcelku na hrubé soli cca 45 minut. Horké je oloupeme a nastrouháme. Přidáme mouku, žloutky, nastrouhaný parmezán, sůl a zamícháme. Těsto upravíme do válečků a rozkrájíme na kousky. Naplníme je lanýžovou salsou a vyválíme ve dlaních do tvaru kuličky. Pomocí vidličky vytvoříme noky. Vložíme je do vroucí osolené vody a vaříme 3 minuty, dokud nevyplavou na povrch.
-
2
Uvařené noky vložíme do talíře a přelijeme napěněnou omáčkou.
-
3
Omáčku připravíme smícháním octa, nakrájené šalotky, tymiánu a varem zredukujeme napůl. Přidáme nakrájené žampiony, šampaňské a opět necháme vyvařit napůl. Z omáčky vyndáme tymián a všleháme máslo. Osolíme a opepříme. Ihned podáváme.