Hovězí mleté maso zapečené se žampiony
Suroviny
- 200 g Žampiony čerstvé
- 100 g Fazolové lusky zelené
- 800 g Hovězí maso mleté
- 3 ks Mrkev kořen
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Masox
- 1 hrst Mouka pšeničná hladká
- 2 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 l Voda pitná
- 1 dl Smetana 12% (konzumní)
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Tuk
- 1 polévková lžíce Worcester (worcesterská omáčka)
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 1 polévková lžíce Tabasco
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 449 kcal
- Sacharidy 26 g
- Tuky 193 g
- Sodík 229 mg
- Bílkoviny 36 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 177.4 mg
- Draslík 640.4 mg
- Vláknina 6129.8 mg
- Vitamín A 6129.8 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.4 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 21.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Žampiony očistíme, omyjeme a nakrájíme na plátky. Fazolové lusky omyjeme a přepůlíme. Mrkev oškrábeme a nakrájíme na malé kousky. Vejce rozšleháme. Masox rozpustíme v 2 dl horké vody a necháme krátce provařit.
-
2
V pánvi rozehřejeme olej a na něm osmahneme mouku, přilijeme vývar z masoxu a mícháme, dokud nezhoustne. Pak přidáme mleté maso, plátky žampionů a rozšlehané vejce, dochutíme worcesterovou omáčkou a tabascem, opepříme a osolíme. Vše promícháme, necháme krátce podusit a pak do směsi vmícháme smetanu.
-
3
Žáruvzdornou mísu vymastíme tukem, přemístíme do ní směs z pánve a 30 minut zapékáme v předehřáté troubě.
-
4
V osolené vodě uvaříme nakrájenou mrkev a fazolky doměkka. Uvařené slijeme přes síto, zeleninu necháme okapat, přidáme k směsi v troubě, promícháme a ještě 10 minut zapékáme.
-
5
Zapečenou směs před podáváním pokapeme citronovou šťávou.