Grilované houbové špízy s pikantní omáčkou
Suroviny
- 1 kávová lžička Sůl
- 12 ks Žampiony čerstvé
- 6 ks Koriandr celý
- 1 ks Chilli paprička
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 4 stroužek Česnek
- 1 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- 2 polévková lžíce Omáčka sójová
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- 6 polévková lžíce Ocet rýžový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 388 kcal
- Sacharidy 68 g
- Tuky 5 g
- Sodík 470 mg
- Bílkoviny 37 g
- Uhlovodany 68 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 5098.9 mg
- Vláknina 27857.2 mg
- Vitamín A 27857.2 mg
- Vitamín B6 1.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 361.3 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 29.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dřevěné špízové jehly vložíme cca 30 minut před použitím do studené vody.
-
2
Na namáčecí omáčku rozehřejeme v kastrůlku rýžový ocet, přisypeme cukr a sůl, za stálého míchání necháme rozpustit. Přidáme rozdrcený česnek, nadrobno nasekanou chilli papričku bez semínek, přelijeme do servírovací misky a uchováme teplé.
-
3
Klobouky žampionů překrojíme na poloviny a na každou jehlu napíchneme tři. Rozložíme na talíř a urovnáme vedle sebe. Česnek a koriandrové kořeny rozemeleme v mlýnku, vyškrábneme do misky a promícháme s cukrem, sójovou omáčkou a opepříme. Směsí potřeme houby a necháme marinovat cca 15 minut.
-
4
Poté na rozpáleném grilu opečeme cca 2-3 minuty po každé straně a ihned podáváme s namáčecí omáčkou.