Vařené kuře se sterilovaným chřestem a žampiony
Suroviny
- 25 g Máslo čerstvé
- 25 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 250 g Pórek
- 150 g Žampiony čerstvé
- 175 g Chřest sterilovaný
- 1000 g Kuře
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 kávová lžička Worcester (worcesterská omáčka)
- 1 ks Cibule
- 2 ks Mrkev kořen
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Hřebíček
- 2 ks Celer řapíkatý
- 2 l Voda pitná
- 4 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
- 4 polévková lžíce Víno bílé
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 794 kcal
- Sacharidy 29 g
- Tuky 222 g
- Sodík 558 mg
- Bílkoviny 54 g
- Uhlovodany 19 g
- Cholesterol 387.3 mg
- Draslík 920.7 mg
- Vláknina 12260.5 mg
- Vitamín A 12260.5 mg
- Vitamín B6 1.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 24.2 mg
- Vitamín E 2.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mrkev, celer, pórek a cibuli oloupeme, nakrájíme na větší kusy, oloupané žampiony rozkrájíme na plátky, na malém kousku másla je orestujeme.
-
2
Do velkého hrnce dáme na prudkém ohni vařit vodu, když začne vřít, vložíme omyté celé kuře, pokrájenou zeleninu, bobkový list, hřebíček a pepř. Osolíme, stáhneme oheň a přiklopíme poklicí. Na mírném ohni vaříme přibližně hodinu, dokud kuře není měkké, pak je vyndáme, položíme na talíř a necháme trochu zchladnout.
-
3
Vývar scedíme, vyvaříme na půl litru a uschováme. Zeleninu už nebudeme potřebovat.
-
4
Z kuřete odstraníme kůži a kosti, maso nakrájíme na úhledné plátky.
-
5
V pánvi rozehřejeme máslo, vmícháme mouku a za stálého míchání opékáme přibližně minutu, přilijeme vývar, přivedeme k varu. Za stálého míchání vaříme 2 minuty, dokud omáčka nezhoustne. Přidáme kousky kuřete, za občasného zamíchání vaříme dalších 5 minut, poté přidáme chřest, žampiony, víno, citrónovou šťávu a cukr.
-
6
Žloutky smícháme se smetanou a worchesterovou omáčkou, směs vmícháme do omáčky. Ještě jednou krátce zahřejeme, ale už nevaříme. Podáváme s bramborovou kaší a dušenou zeleninou, ozdobené několika snítkami čerstvých bylinek.