Vařené kuře se sterilovaným chřestem a žampiony

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 100 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 25 g Máslo čerstvé
  • 25 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 250 g Pórek
  • 150 g Žampiony čerstvé
  • 175 g Chřest sterilovaný
  • 1000 g Kuře
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 1 kávová lžička Worcester (worcesterská omáčka)
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Mrkev kořen
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Bobkový list
  • 1 ks Hřebíček
  • 2 ks Celer řapíkatý
  • 2 l Voda pitná
  • 4 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
  • 4 polévková lžíce Víno bílé
  • 1 polévková lžíce Citronová šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 794 kcal
  • Sacharidy 29 g
  • Tuky 222 g
  • Sodík 558 mg
  • Bílkoviny 54 g
  • Uhlovodany 19 g
  • Cholesterol 387.3 mg
  • Draslík 920.7 mg
  • Vláknina 12260.5 mg
  • Vitamín A 12260.5 mg
  • Vitamín B6 1.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 24.2 mg
  • Vitamín E 2.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 14 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mrkev, celer, pórek a cibuli oloupeme, nakrájíme na větší kusy, oloupané žampiony rozkrájíme na plátky, na malém kousku másla je orestujeme.

  • 2

    Do velkého hrnce dáme na prudkém ohni vařit vodu, když začne vřít, vložíme omyté celé kuře, pokrájenou zeleninu, bobkový list, hřebíček a pepř. Osolíme, stáhneme oheň a přiklopíme poklicí. Na mírném ohni vaříme přibližně hodinu, dokud kuře není měkké, pak je vyndáme, položíme na talíř a necháme trochu zchladnout.

  • 3

    Vývar scedíme, vyvaříme na půl litru a uschováme. Zeleninu už nebudeme potřebovat.

  • 4

    Z kuřete odstraníme kůži a kosti, maso nakrájíme na úhledné plátky.

  • 5

    V pánvi rozehřejeme máslo, vmícháme mouku a za stálého míchání opékáme přibližně minutu, přilijeme vývar, přivedeme k varu. Za stálého míchání vaříme 2 minuty, dokud omáčka nezhoustne. Přidáme kousky kuřete, za občasného zamíchání vaříme dalších 5 minut, poté přidáme chřest, žampiony, víno, citrónovou šťávu a cukr.

  • 6

    Žloutky smícháme se smetanou a worchesterovou omáčkou, směs vmícháme do omáčky. Ještě jednou krátce zahřejeme, ale už nevaříme. Podáváme s bramborovou kaší a dušenou zeleninou, ozdobené několika snítkami čerstvých bylinek.

Komentáře k receptu