Houbová polévka po francouzsku

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Žampiony čerstvé
  • 1 g Sůl
  • 1 g Pepř černý mletý
  • 75 g Sýr Parmezán
  • 200 g Chléb pšeničný (bílý)
  • 80 g Máslo čerstvé
  • 250 ml Víno bílé
  • 2 ks Celer řapíkatý
  • 1 ks Šalotka
  • 1 ks Česnek
  • 1 ks Tymián čerstvý
  • 1 ks Pažitka
  • 2 ks Rajčata
  • 1 l Vývar drůbeží
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 780 kcal
  • Sacharidy 46 g
  • Tuky 29 g
  • Sodík 1548 mg
  • Bílkoviny 19 g
  • Uhlovodany 46 g
  • Cholesterol 36.8 mg
  • Draslík 775.7 mg
  • Vláknina 10300 mg
  • Vitamín A 10300 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 48.4 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 27.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Žampiony očistíme a následně bez omývání nakrájíme na tenké plátky. Celer očistíme, opláchneme a nakrájíme na drobné kostičky. Šalotku taktéž oloupeme a nasekáme na drobné kostičky.

  • 2

    V hrnci rozehřejeme máslo, dokud nám nezpění a podusíme celer a šalotku. Česnek oloupeme, prolisujeme a přidáme do směsi. Do hrnce přilijeme slepičí vývar a uvedeme do varu. Tymián opláchneme, řádně osušíme a polovinu odložíme stranou.

  • 3

    Druhou polovinu společně se solí a pepřem přidáme do polévky a vaříme v hrnci bez pokličky na mírném ohni zhruba 20 minut. Do polévky přidáme nakrájené žampiony a dalších 10 minut povaříme.

  • 4

    Pažitku řádně opláchneme, osušíme, nasekáme na krátké nudličky. Rajčata zalijeme vařící vodou, až změknou, zbavíme je jader a slupky. Dužinu nakrájíme na drobné kostičky a odložíme bokem.

  • 5

    V toustovači či na pánvi připravíme 4 topinky z bílého chleba. Opečené krajíce umístíme na dna talířů. Polévku ochutíme vínem, necháme ji vzkypět, posléze dochutíme solí, pepřem a zbylým kořením. Potom ji nalijeme do talířů.

  • 6

    Do polévky přidáme nakrájená rajčata, ozdobíme ji odloženým tymiánem, pažitkou a posypeme strouhanným sýrem.

Komentáře k receptu