Hovězí kýta na červeném víně
Suroviny
- 50 g Slanina vepřová
- 250 g Žampiony čerstvé
- 750 g Hovězí maso zadní
- 125 ml Hovězí vývar základní
- 1 kávová lžička Solamyl - bramborový škrob
- 1 ks Cibule
- 3 ks Bobkový list
- 1 polévková lžíce Oregano čerstvé
- 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 362 kcal
- Sacharidy 8 g
- Tuky 17 g
- Sodík 287 mg
- Bílkoviny 45 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 117.3 mg
- Draslík 292.3 mg
- Vláknina 2297.3 mg
- Vitamín A 2297.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.7 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve připravíme marinádu: v pánvi zahřejeme červené víno, hnědý nerafinovaný cukr a nadrobno nasekaný česnek, pořádně promícháme, dosolíme, necháme vychladnout.
-
2
Hovězí maso z kýty ponoříme na 20 - 30 minut do vychladlé marinády.
-
3
Na středním ohni v pánvi rozpálíme olej, přisypeme nakrájenou cibuli a silné plátky slaniny, 2 minuty restujeme, poté vložíme maso, zesílíme plamen a opékáme ještě 4 minuty. Poté přidáme hovězí vývar, na čtvrtky nakrájené žampiony, rajčatový protlak, bobkový list a oregano. Zakryjeme pokličkou a na mírném plameni vaříme 40 minut. Máme-li omáčku řídkou, zahustíme ji škrobovou moučkou, rozmíchanou v trošce studené vody, mícháme až do zhoustnutí.