Fettuccine s drůbežími játry a žampiony
Suroviny
- 500 g Játra drůbeží
- 300 g Žampiony čerstvé
- 500 g Těstoviny Fettuccine
- 140 ml Olej olivový
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 ks Chilli paprička
- 8 ks Šalvěj čerstvá
- 1 ks Pomeranče
- 20 ks Bazalka
- 2 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Balsamico ocet
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1017 kcal
- Sacharidy 102 g
- Tuky 47 g
- Sodík 391 mg
- Bílkoviny 49 g
- Uhlovodany 101 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 813.4 mg
- Vláknina 14367 mg
- Vitamín A 14367 mg
- Vitamín B6 1.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 51.4 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 40.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Játra omyjeme a papírovou utěrkou osušíme. Nakrájíme je na menší kousky. Žampiony očistíme a překrájíme na čtvrtky. Stroužky česneku oloupeme a pomocí lisu na česnek prolisujeme. Chilli papričky omyjeme, překrojíme napůl, zbavíme jader a případá zbylá jadýrka opláchneme. Papričku nakrájíme nadrobno. Otrháme lístky šalvěje, omyjeme je, osušíme a nakrájíme na nudličky.
-
2
Omyjeme pomeranč, oloupeme a kůru nakrájíme na nudličky. Na pánvi rozpustíme na mírném ohni cukr a podusíme v něm pomerančovou kůru doměkka. Změklou kůru smícháme s prolisovaným česnekem, papričkami, šalvějí, solí a polovinou olivového oleje.
-
3
Na pánvi rozpálíme 4 lžíce olivového oleje a na silném ohni na něm zrhuba 1 minutu dusíme žampiony. Houby osolíme a přidáme směs s pomerančovou kůrou. Otrháme bazalku, lístky omyjeme, osušíme a nahrubo natrháme.
-
4
Fettuccine uvaříme v dostatečném množství osolené vody dle návodu na obalu. Uvařené je scedíme a necháme okapat. Játra osmažíme na zbytku olivového oleje asi 2 minuty ze všech stran. Osolíme je a podlijeme balsamikovým octem.
-
5
Ještě teplé těstoviny promícháme se žampiony, přidáme játra a bazalku. V případě potřeby dochutíme solí. Upravíme na talíře a podáváme zdobené lístky bazalky.