Jehněčí s nádivkou
Suroviny
- 80 g Cibule
- 80 g Máslo čerstvé
- 50 g Máslo čerstvé
- 300 g Rajčata
- 150 g Žemle tuková
- 10 g Sůl
- 5 g Sůl
- 20 g Petržel - nať
- 150 g Žampiony čerstvé
- 3 g Muškátový oříšek
- 1500 g Jehněčí plec
- 60 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 500 ml Vývar jehněčí
- 4 ks Vejce slepičí
- 2 ks Paprikové lusky čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 582 kcal
- Sacharidy 19 g
- Tuky 35 g
- Sodík 934 mg
- Bílkoviny 48 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 287.1 mg
- Draslík 877.9 mg
- Vláknina 3106 mg
- Vitamín A 3106 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 29.9 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 22.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na pánvi rozpustíme máslo. Podusíme na něm očištěné a na nudličky pokrájené žampiony, vyjmeme a přendáme do misky. Přidáme na kostičky nakrájenou žemli, najemno nasekanou cibuli, přilijeme smetanu, osolíme, nastrouháme muškátový oříšek, zasypeme nasekanou petrželkou, přimícháme žloutky a nakonec lehce vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků.
-
2
Očištěné maso opatrně vykostíme, uděláme do něho kapsu, kterou naplníme nádivkou a zašijeme. Do pekáče vložíme kosti a mírně na tuku osmahneme, kosti vyjmeme a prudce osmahneme nadité maso, osolíme, opepříme, dáme zpět kosti, podlijeme vývarem a v troubě pod poklicí dusíme doměkka.
-
3
Před koncem dušení přidáme pokrájené papriky a oloupaná rajčata, pro barvu dopečeme bez poklice. Hotové maso nakrájíme na porce, odstraníme kosti, do šťávy dáme kousek másla, necháme přejít varem a dokořeníme.