Ravioly se žampiony

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Cibule
  • 40 g Máslo čerstvé
  • 300 g Rajčata
  • 40 g Sýr Parmezán
  • 400 g Žampiony čerstvé
  • 400 g Mouka pšeničná hladká
  • 100 g Ricotta
  • 100 ml Víno bílé
  • 4 kávová lžička Sůl
  • 5 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Petržel - nať
  • 0.5 hrst Tymián čerstvý
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 stroužek Česnek
  • 2 l Voda pitná
  • 4 polévková lžíce Olej olivový
  • 2 polévková lžíce Pažitka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 712 kcal
  • Sacharidy 84 g
  • Tuky 28 g
  • Sodík 1069 mg
  • Bílkoviny 28 g
  • Uhlovodany 11 g
  • Cholesterol 325.5 mg
  • Draslík 691.4 mg
  • Vláknina 5483.3 mg
  • Vitamín A 5483.3 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 20.2 mg
  • Vitamín E 1.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 13.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do mísy prosejeme mouku, nytvoříme hromádku, uprostřed uděláme důlek. Do důlku přidáme 4 vejce a lžičku soli, přilijeme 1 - 2 lžíce vody, vše smícháme tak, aby vzniklo hladké těsto. Pokud je příliš tuhé, vmícháme vodu, v opačném případě přidáme mouku. Ručním mixérem mixujeme těsto přibližně 5 minut, dokud není pevné a nelepí se. Hotové těsto zabalíme do potravinové folie a necháme v ledničce odpočinout 30 minut.

  • 2

    Žampiony očistíme, nakrájíme nadrobno. Stroužek česneku a cibuli oloupeme a též pokrájíme na jemno. Tymián a petrželku omyjeme a osušíme, jemně nasekáme. Na pánvi rozpálíme 20g másla, přidáme polovinu žampionů, které poté 3 minuty smažíme. Přidáme česnek a cibuli, vše smažíme další 2 - 3 minuty. Žampiony s česnekem a cibulí podlijeme 50 ml bílého vína, přidáme polovinu nasekaných bylinek a necháme 3 minuty povařit. Dochutíme solí a pepřem, odstavíme z plotny, necháme vychladnout. Celý postup opakujeme i s druhou polovinou přísad. Z odloženého vejce oddělíme žloutek od bílku. Vychladlou houbovou směs smícháme se žloutkem, ricottou a 20 g Parmezánu, který jsme na jemno nastrouhali.

  • 3

    Na pomoučněném válu vyválíme z těsta 2 pláty silné 2 - 3 mm. Vyválené těsto podélně překrojíme na 4 pruhy, široké 10 cm. Dva pruhy těsta potřeme houbovou směsí. Lžící rozdělíme směs na těstu v rozestupech 3 - 4 cm. Z každé strany náplně necháme zhruba 1 cm volný. Bílek vidličkou rozšleháme se 2 lžícemi vody, pomocí mašlovačky jím potřeme volné plochy těsta. Zbylé dva pruhy těsta položíme na pruhy se směsí, zlehka je přitlačíme a podél naplněných míst pomocí ozubeného kolečka nebo vykrajovátka vykrajujeme ravioli.

  • 4

    Takto připravené je vaříme 6 - 8 minut v osolené vodě. Hotové ravioli scedíme a propláchneme studenou vodu.

  • 5

    Rajčata oloupeme, nahrubo pokrájíme. Na pánvi rozpálíme olej, na kterém krátce osmažíme ravioli, poté k nim přidáme pokrájená rajčata a smažíme ještě minutu. Dochutíme solí a pepřem. Hotové ravioli s rajčaty upravíme na talíře, každou porci posypeme zbytkem Parmezánu, zdobíme pažitkou a podáváme.

Komentáře k receptu