Slaný rajčatový koláč

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 78 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 120 g Máslo čerstvé
  • 360 g Mozzarella
  • 140 g Mouka pšeničná hladká
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Citronová šťáva
  • 1 kávová lžička Pepř bílý
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 ks Česnek
  • 5 ks Žampiony čerstvé
  • 2 ks Šalotka
  • 1 špetka Sůl
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 2 špetka Sůl mořská
  • 1.2 kg Rajčata
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • 0.5 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Cukr krupice
  • 0.5 polévková lžíce Pažitka
  • 2 polévková lžíce Minerální voda perlivá
  • 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 815 kcal
  • Sacharidy 68 g
  • Tuky 49 g
  • Sodík 512 mg
  • Bílkoviny 35 g
  • Uhlovodany 42 g
  • Cholesterol 128.6 mg
  • Draslík 2018.5 mg
  • Vláknina 13888.5 mg
  • Vitamín A 13888.5 mg
  • Vitamín B6 0.9 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 54.4 mg
  • Vitamín E 3.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 36.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Upečeme koláčový korpus. Do mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli. 120 g měkkého másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme, pak přimícháme vyšlehaný žloutek s 1 lžičkou citrónové šťávy a s 2 lžícemi minerální vody.

  • 2

    Těsto vařečkou promícháme a důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.

  • 3

    Nastříháme si pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 - 5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm).

  • 4

    Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu. Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje pečící formy, těsto potřeme rozšlehaným, osoleným vajíčkem, propíchneme na několika místech vidličkou a dáme do předehřáté trouby na 170°C. Pečeme dozlatova 15 minut. Upečený koláč vyjmeme a necháme vychladnout.

  • 5

    Cherry rajčata omyjeme, rozkrájíme na poloviny, dáme je do mísy, posypeme 1 lžíci cukru, 1 lžičkou bílého pepře a 1,5 lžičkou soli.

  • 6

    Promícháme je s 2 lžícemi oleje a dáme do zapékací mísy kterou dáme do předehřáté trouby na 200°C. Pečeme za občasného promíchání 35-40 minut.

  • 7

    Mezitím připravíme ostatní ingredience: očistíme šalotku s česnekem. Šalotku pokrájíme na tenké plátky, česnek posekáme nadrobno. Omytou petrželovou nať a pažitkou nakrájíme nadrobno. Sýr Mozzarellu nakrájíme na plátky. Žampiony očistíme, omyjeme a osušíme. Pak je nakrájíme na silnější plátky.

  • 8

    V pánvi na olivovém oleji restujeme asi 1 minutu šalotku s česnekem. Přidáme žampiony, promícháme, osolíme 2 špetkami soli a ochutíme 2 špetkami černého pepře. Společně restujeme další minutu.

  • 9

    Na koláčový korpus upravíme upečená rajčata, na ně poklademe cibuli s žampióny a nakonec po celém koláči poklademe plátky Mozzarelly.

  • 10

    Koláč dáme do trouby a pečeme při 180°C přibližně 20 minut, jen do doby, až se nám roztopí sýr.

  • 11

    Koláč nakrájíme a podáváme teplý.

Komentáře k receptu