Slaný rajčatový koláč
Suroviny
- 120 g Máslo čerstvé
- 360 g Mozzarella
- 140 g Mouka pšeničná hladká
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Citronová šťáva
- 1 kávová lžička Pepř bílý
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Česnek
- 5 ks Žampiony čerstvé
- 2 ks Šalotka
- 1 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 2 špetka Sůl mořská
- 1.2 kg Rajčata
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 0.5 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- 0.5 polévková lžíce Pažitka
- 2 polévková lžíce Minerální voda perlivá
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 815 kcal
- Sacharidy 68 g
- Tuky 49 g
- Sodík 512 mg
- Bílkoviny 35 g
- Uhlovodany 42 g
- Cholesterol 128.6 mg
- Draslík 2018.5 mg
- Vláknina 13888.5 mg
- Vitamín A 13888.5 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 54.4 mg
- Vitamín E 3.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 36.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Upečeme koláčový korpus. Do mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli. 120 g měkkého másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme, pak přimícháme vyšlehaný žloutek s 1 lžičkou citrónové šťávy a s 2 lžícemi minerální vody.
-
2
Těsto vařečkou promícháme a důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
-
3
Nastříháme si pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 - 5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm).
-
4
Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu. Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje pečící formy, těsto potřeme rozšlehaným, osoleným vajíčkem, propíchneme na několika místech vidličkou a dáme do předehřáté trouby na 170°C. Pečeme dozlatova 15 minut. Upečený koláč vyjmeme a necháme vychladnout.
-
5
Cherry rajčata omyjeme, rozkrájíme na poloviny, dáme je do mísy, posypeme 1 lžíci cukru, 1 lžičkou bílého pepře a 1,5 lžičkou soli.
-
6
Promícháme je s 2 lžícemi oleje a dáme do zapékací mísy kterou dáme do předehřáté trouby na 200°C. Pečeme za občasného promíchání 35-40 minut.
-
7
Mezitím připravíme ostatní ingredience: očistíme šalotku s česnekem. Šalotku pokrájíme na tenké plátky, česnek posekáme nadrobno. Omytou petrželovou nať a pažitkou nakrájíme nadrobno. Sýr Mozzarellu nakrájíme na plátky. Žampiony očistíme, omyjeme a osušíme. Pak je nakrájíme na silnější plátky.
-
8
V pánvi na olivovém oleji restujeme asi 1 minutu šalotku s česnekem. Přidáme žampiony, promícháme, osolíme 2 špetkami soli a ochutíme 2 špetkami černého pepře. Společně restujeme další minutu.
-
9
Na koláčový korpus upravíme upečená rajčata, na ně poklademe cibuli s žampióny a nakonec po celém koláči poklademe plátky Mozzarelly.
-
10
Koláč dáme do trouby a pečeme při 180°C přibližně 20 minut, jen do doby, až se nám roztopí sýr.
-
11
Koláč nakrájíme a podáváme teplý.