Sépie s žampiony

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Brokolice
  • 80 g Hrášek
  • 100 g Květák
  • 80 g Mrkev kořen
  • 200 g Žampiony čerstvé
  • 250 g Nudle rýžové
  • 400 g Sépie
  • 80 g Kukuřice
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2 ks Šalotka
  • 3 stroužek Česnek
  • 3 stroužek Česnek
  • 2 l Voda pitná
  • 1.5 dl Vývar drůbeží
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1.5 polévková lžíce Sůl
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1.5 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 2 polévková lžíce Olej sezamový
  • 3 polévková lžíce Víno rýžové čínské
  • 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 1 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
  • 4 polévková lžíce Omáčka sojová světlá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 649 kcal
  • Sacharidy 93 g
  • Tuky 61 g
  • Sodík 1522 mg
  • Bílkoviny 27 g
  • Uhlovodany 91 g
  • Cholesterol 118 mg
  • Draslík 1066.2 mg
  • Vláknina 9095 mg
  • Vitamín A 9095 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 60.8 mg
  • Vitamín E 1.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 14.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Sépie dobře očistíme, odstraníme zobáčky, osušíme, podélně rozkrájíme. Výrazněji osolíme (1 lžíce) a necháme 2 - 3 minuty odležet. Znovu omyjeme, pokapeme citronovou šťávou, znovu necháme odležet 10 minut. Sépie vaříme v litru vody, do které jsme dali lžičku soli přibližně 4 - 6 minut. Necháme je okapat, znovu osolíme (1 lžička) a opepříme (1 lžička), poté pokrájíme na menší kousky.

  • 2

    Omyjeme květák, brokolici a rozdělíme je na růžičky. Mraženou kukuřici s hráškem a mrkví promyjeme pod horkou vodou, necháme odkapat. Česnek se šalotkou očistíme. Šalotku drobně pokrájíme, česnek prolisujeme. Kukuřičný škrob Maizenu rozmícháme v drůbežím vývaru.

  • 3

    V hrnci uvedeme do varu litr vody, vložímeme tenké rýžové nudle a necháme je pod pokličkou odstát 4 - 5 minut (podle návodu), poté je scedíme. Petrželku omyjeme a drobně pokrájíme, žampiony očistíme, omyjeme, osušíme a pokrájíme na silnější plátky.

  • 4

    Na dresink smícháme 2 lžíce sezamového oleje, 4 polévkové lžíce sójové omáčky se 3 lžícemi rýžového vína, prolisovaným česnekem a petrželí.

  • 5

    V hrnci rozpálíme olej s máslem, na něm zpěníme šalotku, přidáme k ní žampiony i ostatní připravenou zeleninu. Zprudka restujeme za stálého míchání 2 - 3 minuty. Přidáme sépii, přimícháme dressing, dobře promísíme a necháme přejít varem.

  • 6

    Vmícháme nudle, případně dochutíme solí, pepřem a podáváme.

Komentáře k receptu