Kuřecí plátky s žampiony, sýrem a rýži
Suroviny
- 600 g Kuřecí prsa
- 500 g Žampiony čerstvé
- 70 g Sýr Čedar
- 220 g Rýže jasmínová
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř citronový
- 1 ks Pórek
- 6 ks Cibulka jarní
- 1.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 4.4 dl Voda pitná
- 1.5 dl Bujón zlatý zeleninový
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Omáčka sójová
- 1.5 polévková lžíce Olej chilli
- 0.26 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 777 kcal
- Sacharidy 64 g
- Tuky 37 g
- Sodík 649 mg
- Bílkoviny 48 g
- Uhlovodany 56 g
- Cholesterol 161.6 mg
- Draslík 1427 mg
- Vláknina 17024.7 mg
- Vitamín A 17024.7 mg
- Vitamín B6 1.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 20.7 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Malé bílé a hnědé žampiony očistíme, omyjeme a rozpůlíme. Lahůdkovou cibulku a pórek očistíme, omyjeme, cibulku zešikma nakrájíme na kousky dlouhé 3-4 cm, pórek pokrájíme na tenké proužky. Petrželku kudrnku omyjeme a odložíme na ozdobu.
-
2
Omytá a osušená kuřecí prsa pokrájíme na plátky silné 7-8 mm. Z jedné strany je potřeme chilli olejem.
-
3
Jasmínovou rýži dobře promyjeme ve studené vodě. Dáme ji do cedníku a propláchneme pod tekoucí vodou. Dáme ji do hrnce, přilijeme vodu, zakryjeme poklicí a když přijde k varu, tak ji promícháme, zmírníme teplotu a pomalu ji vaříme 10 minut. Pak zakrytý hrnec odstavíme a rýži pod poklicí necháme 5 minut dojít.
-
4
Ve woku rozpálíme olej, na něm zprudka plátky masa restujeme dozlatova po 1 minutě z každé strany. Osolíme je, posypeme citronovým pepřem a vyjmeme z pánve. K tomu samému oleji přidáme lžíci másla. Když se rozpálí, za stálého míchání restujeme žampiony s cibulkou a pórkem přibližně 3 minuty, přimícháme sójovou omáčku, zalijeme zeleninovým bujonem, promícháme, přidáme smetanu a nastrouhaný sýr. Promícháváme do doby, až se sýr rozpustí a omáčka zhoustne.
-
5
Na talíře dáme jasmínovou rýži, k ni upravíme maso, které přelijeme houbovou omáčkou, rýži ozdobíme lístky petrželky a podáváme.