Pastýřský řízek (z vepřového bůčku)
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 681 kcal
- Sacharidy 6 g
- Tuky 66 g
- Sodík 1332 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 2 g
- Cholesterol 114.2 mg
- Draslík 240.9 mg
- Vláknina 908 mg
- Vitamín A 908 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.3 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vepřový bůček opláchneme, vykostíme a zbavíme kůže. Nakrájíme jej na plátky (1 plátek na porci).
-
2
Plátky doširoka naklepeme, naplníme je osolenou a opepřenou směsí na kostičky nebo nudličky nakrájené uvařené uzené plece, najemno nakrájené cibule, nastrouhaného uzeného sýru, očištěných, opláchnutých a na plátky nakrájených žampionů podušených na polovině tuku, syrových vajec a smetany.
-
3
Plátky přeložíme na polovinu, aby vznikl tvar silnějších řízků. Okraje můžeme spíchnout párátkem nebo sklepnout paličkou.
-
4
Maso naskládáme do pekáče vymazaného tukem, mírně je osolíme, poprášíme prosátou moukou a prudce opečeme. Podlijeme vodou a za občasného přelévání šťávou upečeme doměkka.
-
5
Nakonec řízky vyjmeme, šťávu přisolíme a přecedíme.