Pastýřský řízek (z vepřového bůčku)

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 100 g Cibule
  • 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 100 g Sýr Eidam uzený 45%
  • 60 g Vejce slepičí
  • 30 g Sůl
  • 70 g Tuk
  • 1 g Pepř černý mletý
  • 100 g Žampiony čerstvé
  • 1000 g Vepřový bok
  • 130 g Vepřová uzená plec
  • 60 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 800 ml Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 681 kcal
  • Sacharidy 6 g
  • Tuky 66 g
  • Sodík 1332 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 2 g
  • Cholesterol 114.2 mg
  • Draslík 240.9 mg
  • Vláknina 908 mg
  • Vitamín A 908 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.3 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Vepřový bůček opláchneme, vykostíme a zbavíme kůže. Nakrájíme jej na plátky (1 plátek na porci).

  • 2

    Plátky doširoka naklepeme, naplníme je osolenou a opepřenou směsí na kostičky nebo nudličky nakrájené uvařené uzené plece, najemno nakrájené cibule, nastrouhaného uzeného sýru, očištěných, opláchnutých a na plátky nakrájených žampionů podušených na polovině tuku, syrových vajec a smetany.

  • 3

    Plátky přeložíme na polovinu, aby vznikl tvar silnějších řízků. Okraje můžeme spíchnout párátkem nebo sklepnout paličkou.

  • 4

    Maso naskládáme do pekáče vymazaného tukem, mírně je osolíme, poprášíme prosátou moukou a prudce opečeme. Podlijeme vodou a za občasného přelévání šťávou upečeme doměkka.

  • 5

    Nakonec řízky vyjmeme, šťávu přisolíme a přecedíme.

Komentáře k receptu