Labužnické žampiony
Suroviny
- 600 g Žampiony čerstvé
- 100 g Sýr Čedar
- 100 g Sýr Rokfór
- 5.5 kávová lžička Pepř 4 barev
- 4 ks Rohlíky bílé
- 2 ks Šalotka
- 2 stroužek Česnek
- 18.5 dl Smetana 16% (pochoutková)
- 3 polévková lžíce Mandle
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 4 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Strouhanka
- 5 polévková lžíce Omáčka Teriyaki
- 3 polévková lžíce Podmáslí kysané 1%
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1490 kcal
- Sacharidy 77 g
- Tuky 115 g
- Sodík 1184 mg
- Bílkoviny 41 g
- Uhlovodany 34 g
- Cholesterol 269.5 mg
- Draslík 970.1 mg
- Vláknina 21533.9 mg
- Vitamín A 21533.9 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 10.7 mg
- Vitamín E 4.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěné a omyté menší hlavičky žampionů potřeme japonskou marinádou Teriyaky (na zeleninu). Šalotky pokrájíme nadrobno. Oloupaný česnek prolisujeme.
-
2
V pánvi rozpálíme olivový olej, na kterém krátce ze všech stran orestujeme hlavičky žampionů, přidáme k nim cibuli s česnekem a společně restujeme další 2 minuty, pak pánev zakryjeme poklicí a dusíme asi 2 minuty. Přimícháme ještě 2-3 lžíce omáčky Teriyaky a následně 4 lžíce Crème fraîche. Na dochucení přimícháme čerstvě pomletý pepř 4 barev. Sýr Rokfór a sýr Čedar nastrouháme a každý zvlášť dáme do misky.
-
3
Zapékací mísu vytřeme máslem a vysypeme nastrouhanými loupanými mandlemi, které jsme smíchali se strouhankou z bílého pečiva. Žampionovou směs s omáčkou vyklopíme do vysypané formy. Posypeme ji nastrouhaným sýrem tak, že pomyslně rozdělíme porce posypáním na 8 dílů - 4 porce budou posypány čedarem a 4 porce Rokfórem (Nivou).
-
4
Žampiony zapékáme v předem vyhřáté troubě při 220°C přibližně 10-15 minut, porce rozdělíme (každý dostane posypaný oběma druhy sýru) a servírujeme s teplými křupavými rohlíky.
-
5
Domácí krémová smetana - Crème fraîche [37800]:
-
6
Den předem vyšleháme 2.5 dl zakysané smetany s 2 lžícemi podmáslí. Šleháme 1 minutu na konzistenci krému, pak ji zakryjeme a necháme v pokojové teplotě 12 hodin stát.
-
7
Druhý den takto připravenou krémovou smetanu použijeme podle potřeby k ochucení pokrmů.