Labužnické žampiony

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 600 g Žampiony čerstvé
  • 100 g Sýr Čedar
  • 100 g Sýr Rokfór
  • 5.5 kávová lžička Pepř 4 barev
  • 4 ks Rohlíky bílé
  • 2 ks Šalotka
  • 2 stroužek Česnek
  • 18.5 dl Smetana 16% (pochoutková)
  • 3 polévková lžíce Mandle
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 4 polévková lžíce Olej olivový
  • 2 polévková lžíce Strouhanka
  • 5 polévková lžíce Omáčka Teriyaki
  • 3 polévková lžíce Podmáslí kysané 1%
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1490 kcal
  • Sacharidy 77 g
  • Tuky 115 g
  • Sodík 1184 mg
  • Bílkoviny 41 g
  • Uhlovodany 34 g
  • Cholesterol 269.5 mg
  • Draslík 970.1 mg
  • Vláknina 21533.9 mg
  • Vitamín A 21533.9 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 10.7 mg
  • Vitamín E 4.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 15.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěné a omyté menší hlavičky žampionů potřeme japonskou marinádou Teriyaky (na zeleninu). Šalotky pokrájíme nadrobno. Oloupaný česnek prolisujeme.

  • 2

    V pánvi rozpálíme olivový olej, na kterém krátce ze všech stran orestujeme hlavičky žampionů, přidáme k nim cibuli s česnekem a společně restujeme další 2 minuty, pak pánev zakryjeme poklicí a dusíme asi 2 minuty. Přimícháme ještě 2-3 lžíce omáčky Teriyaky a následně 4 lžíce Crème fraîche. Na dochucení přimícháme čerstvě pomletý pepř 4 barev. Sýr Rokfór a sýr Čedar nastrouháme a každý zvlášť dáme do misky.

  • 3

    Zapékací mísu vytřeme máslem a vysypeme nastrouhanými loupanými mandlemi, které jsme smíchali se strouhankou z bílého pečiva. Žampionovou směs s omáčkou vyklopíme do vysypané formy. Posypeme ji nastrouhaným sýrem tak, že pomyslně rozdělíme porce posypáním na 8 dílů - 4 porce budou posypány čedarem a 4 porce Rokfórem (Nivou).

  • 4

    Žampiony zapékáme v předem vyhřáté troubě při 220°C přibližně 10-15 minut, porce rozdělíme (každý dostane posypaný oběma druhy sýru) a servírujeme s teplými křupavými rohlíky.

  • 5

    Domácí krémová smetana - Crème fraîche [37800]:

  • 6

    Den předem vyšleháme 2.5 dl zakysané smetany s 2 lžícemi podmáslí. Šleháme 1 minutu na konzistenci krému, pak ji zakryjeme a necháme v pokojové teplotě 12 hodin stát.

  • 7

    Druhý den takto připravenou krémovou smetanu použijeme podle potřeby k ochucení pokrmů.

Komentáře k receptu