Frikasé z jehněčí kýty
Suroviny
- 45 g Máslo čerstvé
- 200 g Mrkev kořen
- 5 g Sůl
- 3 g Pepř černý mletý
- 25 g Petržel - nať
- 250 g Žampiony čerstvé
- 160 g Šalotka
- 45 g Mouka pšeničná hladká
- 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 20 ml Šťáva citrónová
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Bobkový list
- 1.2 l Voda pitná
- 1 kg Jehněčí plec
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 559 kcal
- Sacharidy 19 g
- Tuky 125 g
- Sodík 548 mg
- Bílkoviny 45 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 249.8 mg
- Draslík 869.9 mg
- Vláknina 4251.2 mg
- Vitamín A 4251.2 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 13 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Maso nakrájíme na kostky, vložíme do velkého hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Vodu scedíme a maso propláchneme, aby se odstranila pěna.
-
2
Maso vrátíme do hrnce a nalijeme odměřené množství vroucí vody. Přidáme nasekané šalotky, kolečka mrkve, bobkové listy, citronovou šťávu, podle chuti sůl a pepř. Zakryjeme a zvolna 1 hodinu vaříme.
-
3
Vložíme nakrájené žampiony a zvolna dále vaříme 30 minut.
-
4
Vyjmeme maso a zeleninu, udržujeme je teplé (vývar nevyléváme).
-
5
Připravíme z másla a mouky světlou jíšku. Zaléváme ji vývarem a průběžně promícháváme 20 minut a provaříme na hustotu omáčky.
-
6
Ve smetaně rozšleháme žloutek. Hrnec s omáčkou dáme na mírný oheň a do omáčky postupně zašleháváme smetanu se žloutkem. Prohřejeme, ale nevaříme. Maso vložíme do omáčky, dochutíme a podáváme ozdobené petrželkou.