Grilované hříbky s žampiony a kozím sýrem
Suroviny
- 150 g Anglická slanina
- 200 g Sýr kozí
- 100 g Mandle loupané
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 0.5 kávová lžička Pepř citronový
- 1.5 kávová lžička Oregano sušené
- 6 ks Žampiony čerstvé
- 6 ks Hříbky čerstvé
- 12 ks Rajčata Cherry
- 5 dl Rajčatová šťáva
- 2.28 polévková lžíce Olej olivový
- 0.5 polévková lžíce Bazalka
- 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 2 polévková lžíce Kečup
- 2 polévková lžíce Semínka slunečnicová loupaná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 791 kcal
- Sacharidy 40 g
- Tuky 42 g
- Sodík 1089 mg
- Bílkoviny 42 g
- Uhlovodany 38 g
- Cholesterol 65 mg
- Draslík 3212.4 mg
- Vláknina 14440.6 mg
- Vitamín A 14440.6 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 52.5 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hlavičky hříbků a žampionů (v průměru 5–7 cm) očistíme, omyjeme. Dáme je do mísy, posypeme pepřem, solí (1 lžička), pokapeme extra olivovým olejem a promícháme. Petrželku a bazalku omyjeme. Bazalku drobně pokrájíme. Petrželku necháme odkapat a odložíme na ozdobu. Anglickou slaninu pokrájíme na 12 plátků délky 7–8 cm.
-
2
Kozí sýr nakrájíme na kostičky. Oloupané mandle a loupaná slunečnicová semínka opražíme dozlatova v suché teflonové pánvi. Pak k nim přidáme sýr, osolíme a odstavíme z plotny. Cherry rajčata omyjeme, rozpůlíme, dáme do rendlíku s olivovým olejem (2 lžíce). Přidáme rajskou šťávu, kečup, posypeme podle chuti solí (nemusíme), cukrem (podle sladkosti rajčat), sušeným oreganem, bazalkou a citronovým pepřem. Pod pokličkou za občasného promíchání rajčata rozpečeme (5–8) minut a necháme trošku vydusit.
-
3
Houby dáme na plech potřený olivovým olejem (1 lžíce) lupeny vzhůru. Grilujeme je asi 5 minut, plech vyjmeme z trouby, na každý klobouček položíme lžičkou kopeček rozpečených rajčat a na rajčata navršíme kopeček sýru s oříšky. Pak houbu zakryjeme plátkem slaniny. Dáme pod gril a grilujeme dalších 5-6 minut.
-
4
Grilované hříbky a žampiony podáváme horké, ozdobené lístečkem petrželky.