Koláč s hovězím masem a ledvinkami
Suroviny
- 180 g Cibule
- 250 g Hovězí ledviny
- 125 g Máslo čerstvé
- 5 g Sůl
- 5 g Sůl
- 3 g Pepř černý mletý
- 250 g Žampiony čerstvé
- 750 g Hovězí maso zadní
- 30 g Mouka pšeničná hladká
- 250 g Mouka pšeničná hladká
- 300 ml Hovězí vývar základní
- 5 ml Worcester (worcesterská omáčka)
- 1 ks Vejce slepičí
- 3 polévková lžíce Voda pitná
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 688 kcal
- Sacharidy 47 g
- Tuky 33 g
- Sodík 1131 mg
- Bílkoviny 52 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 371.6 mg
- Draslík 412.2 mg
- Vláknina 2542 mg
- Vitamín A 2542 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.8 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 33.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rozehřejeme olej, přidáme nasekanou cibuli a za občasného míchání ji několik minut smažíme. Přidáme kostky hovězího masa, ledvinky a smažíme. Přilijeme vývar, worcesterskou omáčku, osolíme, opepříme, průběžně promícháváme a podusíme.
-
2
Přidáme nakrájené žampiony a podusíme ještě asi 15 minut. Maso s ledvinkami musí být v husté omáčce. Pokrm dokořeníme a necháme vychladnout.
-
3
Těsto: k mouce přidáme sůl, máslo a prsty je v mouce rozdrobíme, až směs připomíná jemnou strouhanku. Přilijeme vodu a vařečkou smícháme těsto, které drží pohromadě.
-
4
Na pomoučněném vále těsto rozválíme na tvar o 2,5 cm větší, než je mísa, ve které budeme koláč péci. Mísu na těsto postavíme dnem vzhůru a těsto okrojíme. Okraj mísy navlhčíme vodou a přimáčkneme na něj proužek těsta vytvořený z odkrojků.
-
5
Zapékací mísu naplníme masovou směsí.
-
6
Obložený okraj mírně navlhčíme a koláč uzavřeme připraveným těstem. Okraje přitlačíme a vidličkou do nich uděláme vroubky. Uděláme do těsta otvor, aby mohla unikat pára. Na koláč přitiskneme ozdoby z těsta, zespodu potřené rozšlehaným vejcem.
-
7
Celý povrch těsta potřeme rozšlehaným vejcem a koláč pečeme 25-30 minut v předehřáté troubě při 200 °C. Těsto má být křupavé a dozlatova upečené. Servírujeme.