Koláč s hovězím masem a ledvinkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 120 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 180 g Cibule
  • 250 g Hovězí ledviny
  • 125 g Máslo čerstvé
  • 5 g Sůl
  • 5 g Sůl
  • 3 g Pepř černý mletý
  • 250 g Žampiony čerstvé
  • 750 g Hovězí maso zadní
  • 30 g Mouka pšeničná hladká
  • 250 g Mouka pšeničná hladká
  • 300 ml Hovězí vývar základní
  • 5 ml Worcester (worcesterská omáčka)
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 3 polévková lžíce Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 688 kcal
  • Sacharidy 47 g
  • Tuky 33 g
  • Sodík 1131 mg
  • Bílkoviny 52 g
  • Uhlovodany 6 g
  • Cholesterol 371.6 mg
  • Draslík 412.2 mg
  • Vláknina 2542 mg
  • Vitamín A 2542 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 8.8 mg
  • Vitamín E 1.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 33.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Rozehřejeme olej, přidáme nasekanou cibuli a za občasného míchání ji několik minut smažíme. Přidáme kostky hovězího masa, ledvinky a smažíme. Přilijeme vývar, worcesterskou omáčku, osolíme, opepříme, průběžně promícháváme a podusíme.

  • 2

    Přidáme nakrájené žampiony a podusíme ještě asi 15 minut. Maso s ledvinkami musí být v husté omáčce. Pokrm dokořeníme a necháme vychladnout.

  • 3

    Těsto: k mouce přidáme sůl, máslo a prsty je v mouce rozdrobíme, až směs připomíná jemnou strouhanku. Přilijeme vodu a vařečkou smícháme těsto, které drží pohromadě.

  • 4

    Na pomoučněném vále těsto rozválíme na tvar o 2,5 cm větší, než je mísa, ve které budeme koláč péci. Mísu na těsto postavíme dnem vzhůru a těsto okrojíme. Okraj mísy navlhčíme vodou a přimáčkneme na něj proužek těsta vytvořený z odkrojků.

  • 5

    Zapékací mísu naplníme masovou směsí.

  • 6

    Obložený okraj mírně navlhčíme a koláč uzavřeme připraveným těstem. Okraje přitlačíme a vidličkou do nich uděláme vroubky. Uděláme do těsta otvor, aby mohla unikat pára. Na koláč přitiskneme ozdoby z těsta, zespodu potřené rozšlehaným vejcem.

  • 7

    Celý povrch těsta potřeme rozšlehaným vejcem a koláč pečeme 25-30 minut v předehřáté troubě při 200 °C. Těsto má být křupavé a dozlatova upečené. Servírujeme.

Komentáře k receptu