Treska na smetaně
Suroviny
- 20 g Cibule
- 60 g Máslo čerstvé
- 30 g Sýr Parmezán
- 5 g Sůl
- 3 g Pepř černý mletý
- 10 g Petržel - nať
- 250 g Žampiony čerstvé
- 30 g Strouhanka
- 5 g Pepř černý celý
- 750 g Treska aljašská
- 30 g Mouka pšeničná hladká
- 300 ml Mléko polotučné
- 10 ml Citronová šťáva
- 1 ks Bobkový list
- 3 polévková lžíce Smetana 12% (konzumní)
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 325 kcal
- Sacharidy 14 g
- Tuky 15 g
- Sodík 635 mg
- Bílkoviny 34 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 81.5 mg
- Draslík 820.4 mg
- Vláknina 2508.6 mg
- Vitamín A 2508.6 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 10.6 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do hrnce nalijeme mléko, přidáme cibuli, celý pepř, bobkový list a přivedeme k varu. Odstavíme, přikryjeme a necháme 10 minut vyluhovat. Mělkou zapékací mísu vymažeme máslem.
-
2
Tresku nakrájíme na kousky velké 7 cm a klademe je v jedné vrstvě na mísu. Osolíme a opepříme.
-
3
V hrnci rozpustíme polovinu másla, přidáme citronovou šťávu, nakrájené žampiony, osolíme, opepříme a zvolna za občasného míchání asi 5 minut smažíme, až houby změknou. Děrovanou naběračkou houby vyjmeme a klademe je na vrstvu rybích kousků.
-
4
Ochucené mléko scedíme a odložíme stranou. V hrnci rozehřejeme zbylé máslo, přidáme mouku a průběžně promícháváme ji lehce opražíme. Postupně přimícháme ochucené mléko. Průběžně promícháváme a vaříme omáčku do zhoustnutí. Přimícháme smetanu, osolíme, opepříme a prohřejeme.
-
5
Omáčku nalijeme na rybu s houbami, vše posypeme strouhankou a strouhaným parmezánem. Pečeme 25-30 minut v předehřáté troubě při 190°C, až je ryba propečená a povrch dozlatova. Ozdobíme petrželovou natí a servírujeme.