Cuketový nákyp s žampiony
Suroviny
- 50 g Anglická slanina
- 250 g Brambory
- 250 g Cuketa
- 100 g Sýr Eidam cihla 30%
- 250 g Žampiony čerstvé
- 2.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Kmín celý
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 2 ks Cibule
- 2 ks Rajčata
- 2 ks Vaječný bílek slepičí
- 2.5 dl Voda pitná
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 358 kcal
- Sacharidy 20 g
- Tuky 25 g
- Sodík 646 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 19 g
- Cholesterol 20.5 mg
- Draslík 879.5 mg
- Vláknina 8784.3 mg
- Vitamín A 8784.3 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 28.6 mg
- Vitamín E 2.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mladou cuketu a očištěné žampiony omyjeme a nakrájíme na plátky. Brambory oloupeme, omyjeme, pokrájíme na tenké plátky, dáme je do mísy, posypeme 1 lžičkou soli, kmínem a promícháme. Očištěnou cibuli nakrájíme na kolečka. Rajčata omyjeme, pokrájíme na kolečka, dáme je do mísy, osolíme je (0,5 lžičky), opepříme bílým pepřem.
-
2
V zapékací míse rozpálíme olej, na kterém plátky žampionu osmažíme dozlatova. Osolíme je, posypeme pepřem a přilijeme 2,5 dl vody. Pod pokličkou dusíme 1 minutu, přidáme plátky brambor, zakryjeme a pod pokličkou dusíme 3 minuty. Mezitím několikrát promícháme. Pak hrnec sundáme z plotny, plátky cukety s rajčaty vmícháme do směsi s vyšlehaným bílkem.
-
3
Formu na nákyp si vymažeme máslem, všechnu směs vyklopíme do formy, povrch posypeme nastrouhaným sýrem, poklademe plátky anglické slaniny. Formu dáme do předem vyhřáté trouby. Pečeme v předehřáté troubě při 200°C přibližně 35-40 minut.
-
4
Nákyp podáváme teplý.