Artyčoky plněné oříšky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 60 g Rajčata
  • 225 g Žampiony čerstvé
  • 60 g Strouhanka
  • 40 g Olivy černé
  • 25 g Arašídy
  • 700 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 4 ks Artyčoky
  • 1 ks Cibule
  • 1 hrst Bazalka
  • 1 stroužek Česnek
  • 4 polévková lžíce Olej olivový
  • 4 polévková lžíce Citronová šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 582 kcal
  • Sacharidy 120 g
  • Tuky 13 g
  • Sodík 1337 mg
  • Bílkoviny 32 g
  • Uhlovodany 120 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 3987.3 mg
  • Vláknina 112952 mg
  • Vitamín A 112952 mg
  • Vitamín B6 1.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 125.7 mg
  • Vitamín E 2.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 14.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Košťály a vrchní listy artyčoků odkrojíme. Nůžkami zastřihneme špičky listů. Do hrnce dáme 2 artyčoky s polovinou dávky vody a polovinou dávky citronové šťávy. Pod pokličkou vaříme 10 minut, poté artyčoky obrátíme na bok. Necháme stát 3 minuty, poté je vyndáme a necháme okapat a obrátíme vršky dolů, aby vychladly. To samé uděláme se zbývajícími artyčoky.

  • 2

    Do pánve dáme rozetřený česnek, pokrájenou cibuli a 2 lžíce oleje. Pod pokličkou smažíme 2 minuty, pak přidáme pokrájené olivy, žampiony a rajčata. Dusíme 2 minuty. Přidáme strouhanku, arašídy, bazalku, sůl a pepř.

  • 3

    Artyčoky obrátíme do správné polohy a rozevřeme je. Odstraníme zabarvené středové listy, lžičkou vydloubneme střed hlavičky a zahodíme ho.

  • 4

    Náplň rozdělíme na 4 porce a plníme jí artyčoky. Listy kolem náplně přimáčkneme zpět.

  • 5

    Artyčoky narovnáme na plochou nádobu, zakápneme zbylým olejem a pečeme 8 minut.

  • 6

    Ihned podáváme.

Komentáře k receptu