Žampionové carpaccio se slaninou
Suroviny
- 500 g Žampiony čerstvé
- 200 g Anglická slanina
- 0.12 kávová lžička Cukr třtinový
- 0.12 kávová lžička Hořčice Dijonská
- 0.12 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.25 kávová lžička Provensálské koření
- 0.12 kávová lžička Sůl
- 1 polévková lžíce Pažitka
- 1 polévková lžíce Bazalka
- 2 polévková lžíce Džem brusinkový
- 0.25 polévková lžíce Citronová šťáva
- 0.12 polévková lžíce Ocet jablečný
- 0.75 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 301 kcal
- Sacharidy 11 g
- Tuky 23 g
- Sodík 446 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 34 mg
- Draslík 513.2 mg
- Vláknina 2685.2 mg
- Vitamín A 2685.2 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.6 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Čerstvé mladé bílé žampiony očistíme, odstraníme konce třeňů a nakrájíme je na tenké plátky.
-
2
Anglickou slaninu pokrájíme na plátky, které nasucho osmažíme dokřupava (nejlépe v teflonové pánvi). Pažitku a bazalkové lístky omyjeme, pažitku drobně nakrájíme, lístky odložíme na ozdobu.
-
3
Doprostřed servírovacích talířů rozdělíme plátky slaniny, okolo slaniny jako vějíř položíme plátky žampionů. Žampiony pokapeme francouzskou zálivkou Vinnegretta, mírně je pokapeme brusinkovým džemem, posypeme pažitkou, ozdobíme lístky bazalky a podáváme.
-
4
Vinnegretta - francouzská zálivka [37226]:
-
5
Připravíme si kyselou francouzkou zálivku, zvanou "Vinnegretta":
-
6
do mísy dáme provensálské bylinky, sůl, pepř, cukr, citronovou šťávu, jablečný ocet a vše dobře promícháme. Pak postupně zašleháváme olivový olej s dijonskou hořčicí a šleháme metličkou tak dlouho, dokud nebude omáčka jednolitá.