Marinované kuřecí čtvrtky s žampiony
Suroviny
- 300 g Brambory
- 100 g Máslo čerstvé
- 100 g Slanina vepřová
- 100 g Sýr Niva (Rokfór)
- 1 kávová lžička Chilli koření mleté
- 0.5 kávová lžička Pepř 4 barev
- 1 ks Vejce slepičí
- 16 ks Žampiony čerstvé
- 2 ks Kuřecí čtvrtky
- 1 špetka Sůl
- 1 dl Mléko polotučné
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Omáčka sójová
- 1 polévková lžíce Omáčka Teriyaki
- 1 polévková lžíce Sladkokyselá omáčka Sweet & Sour
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 2140 kcal
- Sacharidy 98 g
- Tuky 125 g
- Sodík 2478 mg
- Bílkoviny 165 g
- Uhlovodany 95 g
- Cholesterol 259.2 mg
- Draslík 7272.3 mg
- Vláknina 57921.7 mg
- Vitamín A 57921.7 mg
- Vitamín B6 2.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 59.4 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 71.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejříve připravíme marinádu, do které dáme sůl, 1 lžíci omáčky Sweet Chilli Sauce for Chicken, l lžíci omáčky Teryaki, 2 lžíce omáčky sójové. Vše rozmícháme.
-
2
Žampiony oloupeme a nakrájíme na plátky. Slaninu nakrájíme na kostičky.
-
3
Stehna z kuřat omyjeme, osušíme a oddělíme tak, že rozdělíme spodní část a dolní část stehna. Maso necháme marinovat v připravené marinádě nejméně 1 hodinu.
-
4
Maso položíme do pekáče a polijeme zbylou marinádou. Posypeme na kostičky nakrájenou slaninou a na plátky nakrájenými nožičkami z žampionů. Kloboučky ponecháme stranou. Trochu podlijeme, pečeme ve vyhřáté troubě přibližně hodinu a během pečení podléváme vypečenou šťávou.
-
5
Během té doby oloupeme brambory, nakrájíme na kousky a vaříme doměkka, vodu osolíme.
-
6
Uvařené brambory scedíme, přidáme máslo rozpuštěné v teplém mléce, osolíme a vyšleháme hladkou bramborovou kaši. Můžeme všlehat 1 žloutek.
-
7
Kaší plníme zdobící sáček a na plech vytvoříme 16 hnízd. Do hnízd vložíme kloboučky žampionů a kousek sýru niva. Kloboučky osolíme, okořeníme chilli a pepřem, pokapeme olivovým olejem.
-
8
Pekáč s bramborovými hnízdečky dáme na 10 minut péct ke kuřecím stehnům.