Hukvaldský vepřový zámotek s houbami
Suroviny
- 300 g Cibule
- 70 g Slanina vepřová
- 250 g Žampiony čerstvé
- 750 g Vepřová kýta
- 3 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Kmín drcený
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 4 ks Vejce slepičí
- 3 dl Hovězí vývar základní
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 0.5 polévková lžíce Petržel - nať
- 4 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 0.5 polévková lžíce Hořčice plnotučná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 766 kcal
- Sacharidy 12 g
- Tuky 57 g
- Sodík 1119 mg
- Bílkoviny 50 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 394.9 mg
- Draslík 1137.2 mg
- Vláknina 4502 mg
- Vitamín A 4502 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.2 mg
- Vitamín E 3.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěné a omyté žampiony (nebo jiné lesní houby) pokrájíme na plátky. Cibule očistíme a drobně pokrájíme. Slaninu nakrájíme na tenké plátky. Petrželku omyjeme a drobně pokrájíme.
-
2
V pánvi na rozpuštěném másle podusíme žampiony. Osolíme je (přibližně 1 lžička), posypeme drceným kmínem, bílým pepřem a když se začínají smažit, zalijeme vajíčkem, promícháme a jakmile se srazí, přimícháme petrželku a odstavíme z plotny.
-
3
Omytou vepřovou kýtu osušíme a nakrájíme z ní plátky přes vlákno.
-
4
Maso naklepeme, osolíme a opepříme z každé strany a z jedné strany lehce potřeme plnotučnou hořčicí. Na každý plátek položíme tenký plátek slaniny a směs hub. Maso zavineme a stáhneme nití. Pak každý zámotek obalíme v hladké mouce (2 lžíce).
-
5
V hrnci si rozpálíme olej, na něm zpěníme cibuli dozlatova. Pak na ni dáme zámotky, které i s cibulí osmažíme z každé strany dozlatova. Pak přilijeme 1,5 dl hovězího horkého vývaru, zakryjeme poklicí a maso dusíme 30–40 minut doměkka.
-
6
Měkké závitky vyjmeme ze šťávy. Do ní přimícháme 1,5 dl vývaru, ve kterém jsme rozmíchali 1 lžíci hladké mouky. Krátce, 3–4 minuty, povaříme a pak vše rozmixujeme dohladka.
-
7
Zámotky zbavíme nití, vrátíme je do omáčky, prohřejeme a servírujeme.