Hukvaldský vepřový zámotek s houbami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 300 g Cibule
  • 70 g Slanina vepřová
  • 250 g Žampiony čerstvé
  • 750 g Vepřová kýta
  • 3 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Kmín drcený
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 3 dl Hovězí vývar základní
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 0.5 polévková lžíce Petržel - nať
  • 4 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 0.5 polévková lžíce Hořčice plnotučná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 766 kcal
  • Sacharidy 12 g
  • Tuky 57 g
  • Sodík 1119 mg
  • Bílkoviny 50 g
  • Uhlovodany 11 g
  • Cholesterol 394.9 mg
  • Draslík 1137.2 mg
  • Vláknina 4502 mg
  • Vitamín A 4502 mg
  • Vitamín B6 1.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 9.2 mg
  • Vitamín E 3.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 15.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěné a omyté žampiony (nebo jiné lesní houby) pokrájíme na plátky. Cibule očistíme a drobně pokrájíme. Slaninu nakrájíme na tenké plátky. Petrželku omyjeme a drobně pokrájíme.

  • 2

    V pánvi na rozpuštěném másle podusíme žampiony. Osolíme je (přibližně 1 lžička), posypeme drceným kmínem, bílým pepřem a když se začínají smažit, zalijeme vajíčkem, promícháme a jakmile se srazí, přimícháme petrželku a odstavíme z plotny.

  • 3

    Omytou vepřovou kýtu osušíme a nakrájíme z ní plátky přes vlákno.

  • 4

    Maso naklepeme, osolíme a opepříme z každé strany a z jedné strany lehce potřeme plnotučnou hořčicí. Na každý plátek položíme tenký plátek slaniny a směs hub. Maso zavineme a stáhneme nití. Pak každý zámotek obalíme v hladké mouce (2 lžíce).

  • 5

    V hrnci si rozpálíme olej, na něm zpěníme cibuli dozlatova. Pak na ni dáme zámotky, které i s cibulí osmažíme z každé strany dozlatova. Pak přilijeme 1,5 dl hovězího horkého vývaru, zakryjeme poklicí a maso dusíme 30–40 minut doměkka.

  • 6

    Měkké závitky vyjmeme ze šťávy. Do ní přimícháme 1,5 dl vývaru, ve kterém jsme rozmíchali 1 lžíci hladké mouky. Krátce, 3–4 minuty, povaříme a pak vše rozmixujeme dohladka.

  • 7

    Zámotky zbavíme nití, vrátíme je do omáčky, prohřejeme a servírujeme.

Komentáře k receptu