Valašské vepřové plátky
Suroviny
- 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 220 g Žampiony čerstvé
- 40 g Sádlo škvařené
- 600 g Vepřová kýta
- 5 kávová lžička Pepř 4 barev
- 1 kávová lžička Pepř bílý
- 0.5 kávová lžička Sůl mořská
- 1 dl Voda pitná
- 2.3 dl Smetana zakysaná 15%
- 1.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 627 kcal
- Sacharidy 15 g
- Tuky 48 g
- Sodík 577 mg
- Bílkoviny 33 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 119.2 mg
- Draslík 679.1 mg
- Vláknina 10870.1 mg
- Vitamín A 10870.1 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vepřovou omytou a osušenou kýtu nakrájíme přes vlákno na tenké plátky. posypeme je bílým pepřem a osolíme.
-
2
V pekáči rozpálíme sádlo, plátky masa zprudka restujeme z každé strany (celkem 1 minutu), pak přilijeme 1 dl horké vody a pod pokličkou dusíme asi 10-15 minut.
-
3
Očištěné a omyté žampiony pokrájíme na plátky. V pánvi na rozpáleném másle je krátce osmažíme, pak je osolíme mořskou solí a opepříme pepřem 4 barev.
-
4
Měkké maso vyjmeme z pekáče, výpek poprášíme moukou, promícháme a krátce povaříme. Přilijeme rozšlehanou kysanou smetanu a vše znovu dobře promícháme. Vložíme nazpět maso, přidáme žampiony, promícháme a pomalu povaříme přibližně 2-4 minuty.
-
5
Podle chuti můžeme dosolit, plátky masa s omáčkou rozdělíme na talíře a servírujeme.