Smetanová krůtí prsa
Suroviny
- 60 g Anglická slanina
- 800 g Krůtí prsa
- 50 g Máslo čerstvé
- 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 250 g Žampiony čerstvé
- 80 g Špek
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Paprika červená
- 1 kávová lžička Pepř bílý
- 2 ks Cibule
- 1.5 dl Vývar drůbeží
- 2 dl Smetana zakysaná15%
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 850 kcal
- Sacharidy 15 g
- Tuky 61 g
- Sodík 753 mg
- Bílkoviny 52 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 155.2 mg
- Draslík 864.9 mg
- Vláknina 3663.8 mg
- Vitamín A 3663.8 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.7 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omytá krůtí prsa nakrájíme na hranolky (asi 1.5 x 1.5 cm). Očištěnou cibuli, slaninu a špek pokrájíme nadrobno. Očištěné žampiony omyjeme a pokrájíme na plátky. Omytou petrželovou nať drobně nakrájíme a odložíme.
-
2
V hrnci na rozpáleném oleji s máslem osmažíme krůtí maso dozlatova. Smažíme přibližně 6-8 minut. Pak je z omastku vyjmeme, odložíme do misky a zakryjeme. Na omastek přidáme slaninu se špekem, rozpustíme ji, přidáme cibuli, promícháme a zpěníme ji (1-3 minuty). Pak přidáme žampiony a vše asi 5 minut smažíme. Posypeme moukou a červenou paprikou, promícháme a jakmile se paprika rozpustí, přilijeme drůbeží vývar, dobře promícháme a vrátíme maso zpět. Podle chuti osolíme, přimícháme bílý pepř a pomalu vaříme pod pokličkou do zhoustnutí asi 3-5 minut.
-
3
Přimícháme opatrně rozšlehanou zakysanou smetanu a jakmile by měla přijít k varu - hrnec odstavíme z plotny a ještě dochutíme solí.
-
4
Přidáme petrželku a podáváme.