Valašské pečené kuře se žampiony
Suroviny
- 200 g Máslo čerstvé
- 130 g Žampiony čerstvé
- 100 g Moravské uzené maso
- 100 g Klobása uzená
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Kmín drcený
- 3 kávová lžička Koření grilovací
- 4 ks Rajčata
- 2 ks Česnek
- 4 ks Šalotka
- 3 špetka Sůl mořská
- 5 dl Voda pitná
- 1.2 kg Kuře
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Kerblík
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1298 kcal
- Sacharidy 39 g
- Tuky 95 g
- Sodík 683 mg
- Bílkoviny 73 g
- Uhlovodany 39 g
- Cholesterol 305 mg
- Draslík 1541.8 mg
- Vláknina 3447.8 mg
- Vitamín A 3447.8 mg
- Vitamín B6 1.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 30.9 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 61.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kuře dobře omyjeme a rozporcujeme. Každý díl osolíme (asi 0.5 lžíce celkem), posypeme grilovacím kořením, drceným kmínem a dáme do pekáče. Kuře obložíme plátky másla (150 g), podlijeme 2-3 dl vody a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 220 °C přibližně 50-60 minut za častého polévání výpekem. Během pečení přilijeme k výpeku asi 1-2 dl vody.
-
2
Mezitím očistíme a omyjeme šalotku, žampiony, česnek a kerblík. Šalotku a žampiony pokrájíme na plátky. Česnek prolisujeme. Kerblík pokrájíme nadrobno. Moravské uzené pokrájíme na malé kostky, klobásu nakrájíme na kolečka. Omytá rajčata rozkrájíme na čtvrtky.
-
3
V pánvi na másle (50 g) podusíme šalotku, pak k ní přidáme žampiony, posolíme je a posypeme pepřem a krátce dozlatova osmažíme. Přidáme moravské maso s klobásou, rajčata, promícháme a vše společně dusíme asi 5 minut. Před koncem přimícháme kerblík.
-
4
Upečené kuře dáme na talíře, ozdobíme dušenou směsí se žampiony a podáváme.