Telecí s žampiony
Suroviny
- 120 g Máslo čerstvé
- 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 100 g Sýr Parmezán
- 500 g Žampiony čerstvé
- 500 ml Mléko polotučné
- 200 ml Víno bílé
- 150 ml Bujón hovězí
- 1 ks Cibule
- 4 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 2 kg Telecí kýta
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 833 kcal
- Sacharidy 21 g
- Tuky 39 g
- Sodík 6532 mg
- Bílkoviny 90 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 551.5 mg
- Draslík 1680.5 mg
- Vláknina 2861.6 mg
- Vitamín A 2861.6 mg
- Vitamín B6 1.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.2 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 27.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Maso okořeníme a necháme třicet minut ležet. Pak ho v pekáči potřeme máslem, podlijeme vínem a bujonem a pečeme ho dvě hodiny dočervena při 180 stupních C.
-
2
Smícháme 50 g másla a mouku na jíšku a pomalu přiléváme mléko. Pak jíšku povaříme. Po zchladnutí vmícháme žloutky, polovinu nastrouhaného sýra, sůl, pepř, muškátový oříšek a zamícháme.
-
3
Cibuli nadrobno zpěníme na 10 g másla s plátky žampionů a čtyři minuty zprudka pečeme se solí a pepřem. Po vychladnutí přimícháme ještě petrželku s dvěma lžičkami jíšky.
-
4
Pečeni vykostíme a do prázdného místa po kosti dáme houbovou směs a omáčku. Pak maso nakrájíme na plátky, slepíme houbovou směsí a vrátíme do pekáče. Zakapeme ho zbylou omáčkou a výpekem, posypeme sýrem a pečeme další půl hodiny při teplotě 220 stupňů C.
-
5
Pokrm ihned podáváme.