Telecí s žampiony

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 210 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 120 g Máslo čerstvé
  • 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 100 g Sýr Parmezán
  • 500 g Žampiony čerstvé
  • 500 ml Mléko polotučné
  • 200 ml Víno bílé
  • 150 ml Bujón hovězí
  • 1 ks Cibule
  • 4 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 2 kg Telecí kýta
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 833 kcal
  • Sacharidy 21 g
  • Tuky 39 g
  • Sodík 6532 mg
  • Bílkoviny 90 g
  • Uhlovodany 11 g
  • Cholesterol 551.5 mg
  • Draslík 1680.5 mg
  • Vláknina 2861.6 mg
  • Vitamín A 2861.6 mg
  • Vitamín B6 1.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4.2 mg
  • Vitamín E 1.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 27.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Maso okořeníme a necháme třicet minut ležet. Pak ho v pekáči potřeme máslem, podlijeme vínem a bujonem a pečeme ho dvě hodiny dočervena při 180 stupních C.

  • 2

    Smícháme 50 g másla a mouku na jíšku a pomalu přiléváme mléko. Pak jíšku povaříme. Po zchladnutí vmícháme žloutky, polovinu nastrouhaného sýra, sůl, pepř, muškátový oříšek a zamícháme.

  • 3

    Cibuli nadrobno zpěníme na 10 g másla s plátky žampionů a čtyři minuty zprudka pečeme se solí a pepřem. Po vychladnutí přimícháme ještě petrželku s dvěma lžičkami jíšky.

  • 4

    Pečeni vykostíme a do prázdného místa po kosti dáme houbovou směs a omáčku. Pak maso nakrájíme na plátky, slepíme houbovou směsí a vrátíme do pekáče. Zakapeme ho zbylou omáčkou a výpekem, posypeme sýrem a pečeme další půl hodiny při teplotě 220 stupňů C.

  • 5

    Pokrm ihned podáváme.

Komentáře k receptu