Žampiony plněné bramborovou směsí

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 30 g Houby čerstvé
  • 230 g Brambory
  • 30 g Sýr Ementál (Primátor)
  • 10 g Pažitka
  • 200 g Máslo čerstvé
  • 150 ml Vývar zeleninový
  • 8 ks Žampiony čerstvé
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Sůl
  • 4 polévková lžíce Smetana 12% (konzumní)
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 575 kcal
  • Sacharidy 28 g
  • Tuky 47 g
  • Sodík 265 mg
  • Bílkoviny 21 g
  • Uhlovodany 27 g
  • Cholesterol 70 mg
  • Draslík 1921.2 mg
  • Vláknina 14164.8 mg
  • Vitamín A 14164.8 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 20.8 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 66.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Pokud máme čerstvé houby, stačí je nakrájet na menší kousky.

  • 2

    Pokud však budeme vařit ze sušených hub, přelijeme je vroucí vodou a necháme stát 20 minut. Pak vodu z hub slijeme, vymačkáme a nakrájíme na menší kousky.

  • 3

    Kostičky brambor vaříme v osolené vodě 15 minut. Pak vodu slijeme a brambory necháme okapat.

  • 4

    Ve větší míse rozmačkáme brambory, přidáme houby, rozpuštěné máslo, smetanu, nasekanou pažitku, osolíme, opepříme a dobře promícháme.

  • 5

    Připravíme 8 větších žampionů, oddělíme jim nohy, malou lžičkou vydlabeme klobouky a seřízneme je, aby dobře držely na plechu.

  • 6

    Vydlabané kousky hub můžeme nasekat a přidat do náplně.

  • 7

    Klobouky naskládáme na plech, naplníme směsí brambor a hub, zasypeme nastrouhaným sýrem a zalijeme vývarem.

  • 8

    Plech zakryjeme alobalem, vložíme do trouby rozehřáté na 220 stupňů Celsia a pečeme 20 minut. Pak alobal sejmeme a pečeme dalších 5 minut.

  • 9

    Servíruje ozdobené petrželkou.

Komentáře k receptu