Bagna cauda
Suroviny
- 120 g Žampiony čerstvé
- 230 g Brambory vařené
- 120 g Máslo čerstvé
- 50 g Sardinky v oleji
- 225 ml Olej olivový extra panenský
- 1 ks Paprika žlutá
- 3 ks Celer řapíkatý
- 1 ks Cibulka jarní
- 1 ks Fenykl sladký - hlíza
- 2 ks Červená řepa
- 8 ks Ředkvička
- 2 ks Mrkev kořen
- 0.5 ks Květák
- 5 stroužek Česnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 526 kcal
- Sacharidy 32 g
- Tuky 42 g
- Sodík 248 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 29 g
- Cholesterol 23 mg
- Draslík 1132.7 mg
- Vláknina 18773.2 mg
- Vitamín A 18773.2 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 63.9 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 19.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nakrájíme řapíky celeru na kousky asi 7 cm dlouhé, stejně dlouhé nakrájíme i čtvrtky mrkví, květák rozdělíme na růžičky a žampiony ozdobíme čtyřmi zářezy. Na obou koncích seřízneme jarní cibulky, na osminy pokrájíme červenou řepu a hlízu fenyklu, rozpůlíme brambory, dvěma zářezy ozdobíme ředkvičky a semen zbavíme a na silnější proužky nakrájíme papriku. Vše urovnáme na velkou mísu.
-
2
Z ančoviček slijeme olej, necháme okapat a nahrubo nakrájíme. Na velmi mírném ohni rozpálíme olej a za stálého míchání na něm zahříváme česnek a ančovičky do té doby, než se začnou rozpadat. Pak přidáme máslo a po jeho rozpuštění přelijeme tuto směs do misky, kterou položíme doprostřed mísy se zeleninou a servírujeme s italským chlebem.