Medicejské krůtí řízky
Suroviny
- 130 g Žampiony čerstvé
- 10 g Sůl
- 600 g Krůtí prsa
- 500 g Artyčoky
- 100 ml Vývar drůbeží
- 1 ks Cibule
- 2 ks Rajčata
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Olej rostlinný
- 3 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
- 1 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
- 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 505 kcal
- Sacharidy 20 g
- Tuky 29 g
- Sodík 1258 mg
- Bílkoviny 39 g
- Uhlovodany 19 g
- Cholesterol 120.9 mg
- Draslík 1123 mg
- Vláknina 16805.8 mg
- Vitamín A 16805.8 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 22.6 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 20.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky, žampióny očistíme a nakrájíme na plátky. Rajčata spaříme, oloupeme a nasekáme. Konzervu artyčoků necháme okapat a nakrájíme je na kostičky.
-
2
Polovinu másla rozehřejeme v kastrolu a podusíme na něm cibuli. Přidáme houby a 3 minuty dusíme. Vmícháme rajčata, artyčoky a dusíme ještě 3 minuty. Přidáme protlak, sůl, pepř, vývar a vaříme 5 minut na mírném ohni.
-
3
V pánvi rozpálíme olej a zbytek másla a opečeme krůtí řízky po obou stranách asi 2 minuty. Osolíme, opepříme a posypeme šalvějovými lístky. Přidáme smetanu, zakryjeme a dusíme 5 minut při nízké teplotě.
-
4
Hotové řízky se zeleninou dáme na mísu a podáváme.