Zapékané hřebenatky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 32 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 80 g Strouhanka
  • 250 g Žampiony čerstvé
  • 50 g Sýr Čedar
  • 450 g Mušle slávky
  • 100 ml Víno bílé
  • 180 ml Smetana 16% (pochoutková)
  • 1 ks Cibule
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 4 polévková lžíce Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 397 kcal
  • Sacharidy 22 g
  • Tuky 23 g
  • Sodík 599 mg
  • Bílkoviny 22 g
  • Uhlovodany 20 g
  • Cholesterol 79.1 mg
  • Draslík 646.2 mg
  • Vláknina 3131.3 mg
  • Vitamín A 3131.3 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 12.2 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 16.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Jednu lžíci rozpuštěného másla promícháme se strouhankou nebo s drobky z bílého chleba. Žampióny a cibuli nakrájíme na plátky.

  • 2

    Čtyři ohnivzdorné misky vymažeme máslem. Ve větší pánvi rozpustíme zbylé máslo, přidáme cibuli a dusíme 5 minut doměkka.

  • 3

    Zvýšíme teplotu, přidáme hřebenatky, žampióny a dusíme za stálého míchání ještě 5 minut.

  • 4

    Pokrm osolíme, opepříme, zasypeme moukou a dobře promícháme. Postupně přiléváme vodu a víno, směs přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme 2-3 minuty, dokud se omáčka nespojí. Potom přilijeme smetanu, prohřejeme, ale už nevaříme, odstavíme.

  • 5

    Směs rozdělíme do čtyř misek, zasypeme strouhaným sýrem a strouhankou. Pečeme v troubě při režimu gril na 300° C asi 2 minuty, až povrch zhnědne. Ihned podáváme.

  • 6

Komentáře k receptu