Slepice zadělávaná na houbách
Suroviny
- 50 g Celer bulvový
- 30 g Máslo čerstvé
- 7.5 g Máslo čerstvé
- 400 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 50 g Mrkev kořen
- 37.5 g Pórek
- 50 g Petržel - nať
- 100 g Hříbky čerstvé
- 25 g Petržel kořen
- 125 ml Mléko polotučné
- 125 ml Smetana 16% (pochoutková)
- 0.25 kávová lžička Pepř černý celý
- 0.25 ks Cibule
- 0.5 ks Cibule
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 0.25 ks Bobkový list
- 0.75 ks Hřebíček
- 1 ks Šalotka
- 0.25 špetka Sůl
- 0.25 špetka Muškátový oříšek
- 0.25 špetka Pepř bílý
- 0.25 l Voda pitná
- 0.62 dl Víno bílé
- 0.25 kg Slepice
- 0.25 polévková lžíce Celer - nať
- 13.25 polévková lžíce Smetana 12% (konzumní)
- 0.25 polévková lžíce Sůl
- 0.25 polévková lžíce Petržel - nať
- 0.25 polévková lžíce Bazalka
- 0.25 polévková lžíce Libeček
- 0.25 polévková lžíce Tymián čerstvý
- 2 polévková lžíce Dolin - Vermouth
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 757 kcal
- Sacharidy 93 g
- Tuky 26 g
- Sodík 216 mg
- Bílkoviny 34 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 270 mg
- Draslík 630.2 mg
- Vláknina 10751.2 mg
- Vitamín A 10751.2 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 39.7 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 37 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Bešamelová omáčka [2846]:
-
2
Máslo rozehřejeme, přidáme mouku, opražíme světlou jíšku, poté rozředíme chladným mlékem a přivedeme k varu.
-
3
Do omáčky vložíme cibuli, do které jsme zapíchli hřebíček a bobkový list. Ochutíme solí, pepřem, přibližně 15 minut povaříme, potom cibuli vyjmeme. Můžeme ještě dochutit, pro zjemnění přilijeme smetanu, na závěr ochutíme nastrouhaným muškátovým oříškem.
-
5
Slepičí bujón [28675]:
-
6
Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce. Cibuli vcelku očistíme od vrchní slupky, omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel i pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy, vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme libeček, petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř, sůl. Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, následně snížíme teplotu, polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru.
-
7
Když je maso měkké, vývar scedíme. Čistý bujón dochutíme solí a podáváme. Maso obereme z kostí, využijeme ho k přípravě slepice na houbách.
-
9
Oloupeme šalotku, nakrájíme na kostičky. V kastrolu rozehřejeme máslo, necháme na něm pokrájenou šalotku zesklovatět. Poté přidáme očištěné a na plátky pokrájené hřiby, podusíme, přilijeme vermut. Podušené houby vložíme do již připravené bešamelové omáčky, promícháme.
-
10
V misce rozšleháme žloutky ve smetaně, přimícháme je do bešamelu. Ten prohřejeme, ale už nevaříme, pokrájené kousky slepice přelijeme bešamelovou omáčkou s houbami. Před podáváním ještě posypeme na drobno nasekanou petrželkou.